Saradnja najvažniji zadatak zemalja u regionu

Srna
Saradnja najvažniji zadatak zemalja u regionu

London - Saradnja na raznim poljima je najvažniji zadatak za zemlje u regionu, zajednički je zaključak ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana tokom samita koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Londonu.

Današnjoj panel-diskusiji posvećenoj mladima, na sastanku ministara spoljnih poslova Samita o zapadnom Balkanu prisustvovali su ministri iz Albanije, BiH i samoproglašenog Kosova, kao i komesar EU za proširenje Johanes Han, dok su na drugoj sjednici, pod nazivom "Budućnost Berlinskog procesa", učestvovali ministri iz Makedonije, Srbije i Crne Gore.


Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da su glavni problemi u Bih "vladavina zakona i borba protiv korupcije" i naglasio važnost panela o mladima u okviru Samita u Londonu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio je važnost saradnje i rekao da "postoje mnogi problemi u prošlosti, ali da je to nešto što se ne može sada ispraviti već samo budućnost može da se ispravi".

Dačić je izjavio da je Srbija spremna da "pronađe rješenje za pitanje odnosa sa Prištinom, kao i za sva otvorena pitanja sa drugim državama u regionu, uz poštovanje nacionalnih interesa svih naroda i međunarodnog zakona".

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je da je jačanje saradnje zemalja u regionu i EU o bezbjednosnim pitanjima ključni uslov za jačanje regionalne bezbjednosti i suočavanje sa zajedničkim izazovima na tom polju, piše portal "Evropski zapadni Balkan".

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izrazio je optimizam povodom predstojećeg samita NATO-a u Briselu i naglasio važnost reformi i vladavine zakona.

"Reforme su nemoguće bez političke volje, a mi to imamo", rekao je Dimitrov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana