Русима 46% “Агрокора”

Агенције
Русима 46% “Агрокора”

Загреб - Привремено вијеће повјерилаца, које се састоји од представника Сбербанка, Загребачке банке, “Книгхтхеад Цапитал Инвестмента” те два представника добављача, али и придружени чланови, односно ВТБ Банк, договорили су се у вези с нагодбом у “Агрокору”.

Нагодбом се договорила расподјела власничких удјела у новом “Агрокору”, тако да ће двије руске банке, Сбербанк и ВТБ Банк, имати нешто преко 46 одсто власништва у концерну, за власнике обвезница чуваће се удио од 25 одсто, домаћи добављачи требало би да добију и до осам одсто удјела, а домаће банке најмање 10 одсто удјела.

Домаћи добављачи добили су највише, а могу то захвалити Марици Видаковић, која је чврсто бранила њихове интересе. Наиме, прокуристица “Краша” изборила се за наплату старог дуга, мјенице и граничног дуга.

“Договор који смо постигли има чврсте основе и сигурни смо да ће проћи на Трговачком суду, на који ћемо га упутити вјеројатно идућег тједна, када се нагодба напише и уврсте ови споразуми”, казала је Видаковићева.

Према њеним ријечима, Сбербанк је одустала од уласка у ролл-уп кредит, што значи да неће бити повећавања финансијских обвеза “Агрокора” у том смислу, а договорена је њихова условна замјена 18 одсто дионица “Мерцатора” за власничке удјеле у будућем новом “Агрокору”. Уз то, могућност замјене “Марцаторових” дионица за “Агрокорове” имаће, у том случају, и мањински дионичари “Мерцатора”.

Остаје питање права власника обвезница јер су им потраживања оспорена.

Према првим информацијама, “Адрис група” не намјерава повући оспоравање па ће власници обвезница морати парницом доказивати своја права. Касније је објављено да је “Аграм Инвест”, који је оспорио јамства без којих нема нагодбе, одлучио се прикључити договору. Наводно су се договорили да ће повући оспоравања, а исплатиће их нови власници “Агрокора”.

Из “Агрокора” су тим поводом казали како још нису добили службени пристанак “Аграм Инвеста” на споразум и нагодбу повјерилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана