Република Северна Македонија

Агенције
Република Северна Македонија

Грчка и Македонија постигле су споразум о имену Македоније након спора дугог 27 година. Ново име - Република Сјеверна Македонија

Заев је рекао да то ријешење, постигнуто послије вишегодишњег спора с Грчком, гарантује и национални идентитет и напредак земље.

"Достојанствено и географски прецизно име – Република Сјеверна Македонија (превод на све језике). Македонски, без фуснота. Националност – македонска / грађани Републике Сјеверне Македоније", написао је Заев на Твитеру.

Грчки премијер Алексис Цирпас саопштио је претходно да је са Македонијом постигнут споразум о имену те бивше југословенске републике, да би нешто касније његов македонски колега Зоран Заев саопштио да је ново име земље "Република Сјеверна Македонија".

"Имамо комбиновано име, са географским квалификацијама, за све употребе", рекао Ципрас на састанку са грчким предсједником Прокопиосом Павлопулосом, јавља грчка агенција АНА.

Са друге стране, Заев је истакао да ново име "гарантује и национални идентитет и напредак земље".

Извор из кабинета премијера Грчке за атински лист "Катимерини" наводи да је су испуњени сви услови које је поставила грчка влада, а нови назив Македоније ће се користити за све потребе, и у тој земљи и у иностранству.

Ципрас ће објавити проглас о споразуму који ће већ ове недјеље са Заевом потписати на заједничкој граници у Преспи, која је раније одабрана као симболично мјесто за то.

Споразумом је утврђен низ детаља и процедура, укључујући измјену Устава Македоније и референдум о рјешењу крајем љета, затим и шта ће писати на личним картама и пасошима, као и то како ће се убудуће одређивати национални идентитет Македоније и њеног језика.

Споразум треба да потврди и Скупштина Грчке, а њена влада ће дати условну сагласност на приступање Македоније ЕУ и НАТО о чему се одлуке очекују већ овог мјесеца.

Спор око имена Македоније трајао је од 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана