Референдум није успио, слиједи одлука парламента или избори

Танјуг
Референдум није успио, слиједи одлука парламента или избори

Скопље - Референдум у Македонији о промјени имена није успио због недовољне излазности бирача, а македонски премијер и лидер СДСМ Зоран Заев најављује премјештање доношења одлуке о усвајању Преспанског споразума у парламент, а ако и ту не успије, организовање ванредних парламентарних избора.

Грађани Македоније на референдуму су се изјашњавали на постављено питање “Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?”.

У складу са Пресманским споразумом, односно споразумом између државе Македоније са Грчком, ново име Македоније требало би да буде промијењено у Република Сјеверна Македонија.

Референдум је био расписан као консултативни, односно необавезујући, а да би био успјешан, потребно је било да на биралишта изађе 50 посто плус један од укупног броја бирача.

Државна изборна комисија Македоније саопштила је синоћ да је излазност на референдуму била само 36,11 одсто, а да је “за” гласало 91,25 одсто бирача који су изашли, док је против било 5,82 одсто.

Ти подаци саопштени су на осносу 85,71 одсто гласова, пренијела је МИА.

Ројтерс је пренио званичну изјаву директора македонске изборне комисије Оливера Деркоског да референдум није резултирао као валидан.

“Јасно је да овим референдумом одлука није донијета”, казао је Дрекоски новинарима.

Како је амерички АП пренио, већ око 18.30 часова, противници референдума славили су на улицама због слабог одзива бирача.

Око 1.000 присталица бојкота окупило се у Скопљу испред Собрања и радујући се узвикивало “Македонија”, пренио је АП.

Током референдумског дана нису забиљежене веће неправилности, а по затварању бирачких мјеста и последњих резултатима изборне комисије, Заев је оцијенио да је референдум био демократски и поручио да ће воља грађана бити спроведена у парламенту, а да ће, у супротном, бити организовани ванредни парламентарни избори.

“Воља бирача на овом консултативном референдуму треба да се претвори у политичку активност у законодавном дому. Очекујемо да чланови ВМРО-ДПМНЕ поштују демократску одлуку, а у супротном треба употребити другу алатку, а то су превремени парламентарни избори”, рекао је Заев обраћајући се по завршетку референдума.

Заев је рекао да неће поднети оставку коју је најављивао ако референдум буде неуспјешан, као и да ће ванредни избори, ако их буде, бити одржани у новембру.

Прије референдума рекао да ће поднијети оставку уколико буде неуспјешан.

“Данас смо имали успјешан референдум, већина грађана је гласала ‘за’”, рекао је македонски премијер на конференцији за новинаре.

Он је подјсетио да је за гласање у парламенту о уставним промјенама потребна двотрећинска већина и позвао политичке противнике да оставе партијске и личне интересе по страни.

“Разговараћемо са противницима у парламенту и уколико имамо двотрећинску већину за уставне промјене, наставићемо са реализацијом споразума са Грчком. Уколико то не будемо имали, расписаћемо нове изборе”, рекао је Заев и навео да ће, уколико дође до избора, они бити одржани у новембру.

Према његовим ријечима, за Македонију долази златно вријеме.

“Од 650.000 грађана, већина је гласала “за”. Желим да се захвалим свим грађанима, и онима који су гласали “за” и онима који су гласали “против”, јер су преузели одговорност. Грађани су показали демократску зрелост и корачају нашим путем ка ЕУ и НАТО”, рекао је Заев.

Лидер највеће македонске опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицковски, изјавио је да су грађани на референдуму, они који су гласали “против” и они који нису изашли, послали поруку да је “ово Македонија” и оцијенио да се Македонија изјаснила против Споразума са Грчком о имену.

Овдје живе Македонци, наши идентитет је македонски, наш језик је македонски, наши преци су били Македонци, рекао је Мицкоски на конферемцији за новинаре.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ сматра да је референдум пораз не само Споразума са Грчком, већ и, како је додао, криминалног владања власти.

Упитан да ли ће прихватити превремене парламентарне изборе, што је наговијестио премијер Заев ако се до рјешења не дође у Собрању, Мицковски је одговорио да Заев не треба да бави превременим изборима, већ да се припрема за политичку пензију.

МИА је, позивајући се на грчке медије, пренијела да је Заев након затварања гласачких мјеста разговарао телефоном са грчким колеког Алексисом Ципрасом који га је похвалио због “храбрости и одлучности да настави са спровођењем договора”.

По завршетку гласања огласили су се и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан као и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

“Референдум у Македонији: Честитам оним грађанима који су гласали на данашњем консултативном референдуму и искористили своје демократске слободе. Са значајним бројем гласова 'за', постоји широка подршка за Преспански споразум и евроатлантски пут те државе. Сада очекујем од свих политичких лидера да поштују ову одлуку и да иду напред са највишим степеном одговорности и јединства у свим партијама, у интересу државе”, навео је Хан на Тњиттеру.

Столтенберг је поздравио је исход референдума у Македонији и позвао све политичке лидере у Македонији да се понашају конструктивно и одговорно.

“Поздрављам гласање ''за'' на референдуму. Позивам све политичке лидере и странке да се конструктивно и одговорно ангажују како би искористили ову историјску прилику. Врата НАТО су отворена, али све националне процедуре морају бити завршене”, написао је Столтенберг на свом Тњиттеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана