Рат за превласт кланова букти на Косову

Агенције
Рат за превласт кланова букти на Косову

Приштина - Иако дјелује да су косовски Албанци јединствени, а њихови лидери сложни, стање унутар косовске политичке сцене је најблаже речено - конфузно.

У току је озбиљна борба за премоћ, а онај који из овог “рата” изађе као побједник вјерује да ће бити тај који ће ставити печат на косовску независност.

Српски медији откривају односе међу косовским политичарима и њихове међусобне жестоке обрачуне иза кулиса, а који досежу чак и до питања споразума о косовској независности. Главни играчи на сцени се нису промијенили, ту су и даље Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Кадри Весељи. Међутим, промијенили су се њихови односи и утицај који имају.

Подјеле међу приштинским политичарима су и унутар самих странака, на релацији између владајућих партија, а на Косову власт има и те како озбиљну опозицију која никако није за занемаривање. Осим што би свако од главних играча тренутно на власти хтио за себе дио “косовске независности” коју, међутим, не виде исто, међу њима влада борба за превласт не само у парламенту и влади већ и на терену.

Водећа странка Демократска партија Косова (ДПК), која има предсједника самопроглашене државе Косово Хашима Тачија и предсједника косовског парламента Кадрија Весељија, практично је поцијепана. Борба унутар ДПК-а никада није престајала и траје и данас, само је добила на жестини. И прије него што се одрекао лидерске позиције у странци доласком на мјесто предсједника, Тачи овом партијом није владао, него Весељи, човјек кога медији у централној Србији описују као газду Косова. Данас Весељи држи више од 50 одбора владајуће странке. Тачи се мање-више свео на функцију предсједника такозване државе и преговарача који је стално на мети критика. Једноставно, иако у јавности важе за добре пријатеље, између двојице главних људи владајуће партије Весељија и Тачија увијек је било ривалитета, који у посљедње вријеме све више узима маха. Косовски премијер Рамуш Харадинај је на косовској политичкој сцени лице којег се плаше. Он може да “дигне” пећки регион, може да окупи екстремне елементе и не хаје много за пријетње.

- Код Харадинаја ништа није помогло. Ниједно преваспитавање ни претња, па ни оно када су му Весељи и Тачи наместили хапшење у Француској - каже извор из Приштине.

Односи између Харадинаја и Весељија се најпростије могу описати са - не миришу се. Међутим, благо их одржавају, а срдачност се више може подвести под лажну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана