Раша тудеј: То је за Русију озбиљна претња, Срби ће бити губитници

Агенције
Раша тудеј: То је за Русију озбиљна претња, Срби ће бити губитници

Балкан постаје једна од кључних зона свјетске политике, јер су се интереси великих држава поново пресјекли на “бурету барута Европе”, оцијенила је "Раша тудеј.

“Интереси великих су се поново пресјекли на бурету барута Европе. Током посљедње недјеље регион су посјетили министар спољних послова Русије, министри одбране Њемачке и САД. Посјете су пропаћене оптужбама Запада на рачун Русије да се мијеша у унутрашње ствари суверених држава и реципрочним оптужбама Москве према Западу”, навела је РТ.

Та телевизија је оцијенила да се Македонија “налази на ивици огромне кризе, гдје предстојећи референдум о уласку у НАТО и ЕУ може да доведе до сукоба”.

РТ је навела да се такве тенденције виде и у БиХ, на Косову, као и између косовских власти и Београда.

“Балкан је био и остаће веома важна зона свјетске политике”, изјавила је за РТ професорка Факултета за међународне односе руског Министарства спољних послова Јелена Пономарјова, додајући да Русија “неко вријеме није обраћала пажњу на Балкан, док га западни партнери нису заборављали и врло марљиво су радили, јачајући свој утицај”.

РТ такође цитира аналитичара Стевана Гајића из Института за европска истраживања из Београда да су напори које сада предузима Запад у односу на Балкан усмјерени на то да се све земље Балкана укључе у НАТО.

Руска телевизија наводи да је Македонија најочиглединији примјер стратегије укључивања балканских земаља у НАТО на било који начин.

Пономарјова је оцијенила да је “експанзија” евроатлантских структура на Балкану “усмјерена најприје против Русије”, додајући да ће највећи губитници међу балканским народима бити Срби, који су се најдуже противили доласку Запада.

“Србија и Република Српска су до недавно били партизани у позадини НАТО-а. Управо због тога је главни задатак НАТО гутање српских земаља, које је већ почело уласком Црне Горе у Алијансу”, оцијенила је Пономарјова.

Према њеним ријечима, за Русију је губитак историјских савезника на Балкану “озбиљна пријетња”.

Имајући то у виду, додала је она, Русија “посебну пажњу” посвећује српском питању, о чему свједочи и недавна посјета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова БиХ.

РТ наводи и оцијену Стевана Гајића да се може очекивати да ће послије референдума у Македонији о промјени имена земље, као и о уласку у НАТО и ЕУ, може очекивати нова кризна тачка на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана