Пуповац: Прекинути злочиначку идеологију

Срна
Пуповац: Прекинути злочиначку идеологију

Београд - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац сматра да је могуће да ће, послије пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, ауторитети у Хрватској схватити да је вријеме да се прекине са “злочиначком идеологијом и политиком” и злочиначким поздравом “За дом спремни”.

Пуповац је оцијенио да је суд у Стразбуру, који је одбио да расправља о тужби бившег хрватског фудбалера Јосипа Шимунића против Хрватске због новчане казне за узвикивање усташког поздрава “За дом спремни”, одлучио да ово каже са пуном свијешћу о важности тог питања у Хрватској. Он је за “Политику” рекао да би, након те пресуде, у Хрватској требало да постане јасно да поздрав “За дом спремни” не може имати нигдје, не само званичан статус, него не може имати ни право грађанства.

Нажалост, истиче Пуповац, фасаде на многим зградама, укључујући школске, имају исписан тај поздрав, имају исписано “ушато У”, чују се повици на стадионима попут оног који је Шимунић узвикивао по завршетку фудбалске утакмице.

Пуповац сматра да пресуда суда у Стразбуру представља значајан допринос подизању свијести у хрватским судовима јер је, како је рекао, пракса с тим у вези веома неуједначена, због тога што је већина судова доносила ослобађајуће пресуде онима који су узвикивали усташки поздрав.

“Али, ово је значајан допринос и политичкој пракси, јер смо, рецимо, чули став хрватске предсједнице да је ријеч о старом хрватском поздраву”, рекао је Пуповац.

Он је подсјетио да су постојале и иницијативе појединих академика и представника Католичке цркве да то треба да буде званични поздрав хрватске војске и заступани ставови да треба да постоје изузеци у којима ће тај поздрав бити дозвољен.

Пуповац, међутим, каже да не очекује да ће се “клима” у Хрватској мијењати лако и брзо, јер то предуго пушта коријене и превише је оних који то релативизују или имају симпатије према том поздраву, а премало оних који имају храбрости да кажу шта то јесте.

Суд у Стразбуру одбио је недавно да расправља о тужби коју је против Хрватске поднио бивши хрватски фудбалски репрезентативац Јосип Шимунић, који је новчано кажњен због узвикивања усташког поздрава.

У образложењу одлуке, суд је навео да узвикивање поздрава “За дом спремни” представља манифестацију расистичке идеологије, те да је Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима морао да буде свјестан могућег негативног утицаја тог провокативног узвика на понашање публике и да се од тога уздржи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана