Pupovac: Nikad više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život

Srna
Pupovac: Nikad više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život

Zagreb - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da srpski predstavnici u Hrvatskoj do sada nisu imali više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život.

Pupovac smatra da je nedavni napad na njega, kada je pogođen hranom iz jednog kafića u blizini zagrebačke pijace Dolac, etnički motivisan i da se za to godinama stvara klima u Hrvatskoj.

“Ako se suočavate sa nazivima četnik, sa pozivima na ubistvo, na rješavanje stvari metkom, sa pljuvanjem na ulici, sa ponavljanjem pozdrava žZa dom spremniž, onda su to poruke manje utemeljene na političkoj, a više na etničkoj osnovi”, rekao je Pupovac za “Politiku”.

On je naveo da su to predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i njegovi nadležni ministri prepoznali kao stvar koja nije bezazlena, te da ga je premijer zvao poslije napada i javno osudio ono što se desilo za razliku od hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović.

“Ovu vrstu bezobzirnog napada do sada nismo imali, ali ni više poziva i prijetnji kojima se ugrožava život, na društvenim mrežama i forumima”, rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, ne može neko ko je Srbin kritički govoriti o Hrvatskoj, jer je to odmah neprijateljstvo.

On smatra i da se teško mogu unaprijediti odnosi sa Srbijom ako se pogorša ili ne unapređuje odnos prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Pupovac je naveo da iza optužbi da su on i SDSS radili na tome da se ne procesuiraju ratni zločini Srba u Vukovaru “stoje politički i nepolitički krugovi koji žele da Srbi ne participiraju u vlasti, da nemaju mira u sredinama u kojima žive”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana