Пуповац: Користе Србе као аргумент да придобију бираче

Срна
Пуповац: Користе Србе као аргумент да придобију бираче

Загреб - Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац упозорава да заговорници референдума о смањивању права мањинама користе Србе и њега као аргументе у увјеравању грађана да потпишу иницијативу.

Пуповац критикује и ставове предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић, која подржава референдум и иницијативу да се мањинама одузме право да одлучују о влади и буџету земље у којој живе.

Китаровићева је навела да се не мијеша у изјашњавање када је ријеч о референдуму који покрећу грађанске иницијативе, али да је њен чврст став да се воља народа мора поштовати.

Пуповац је на “Фејсбук” страници написао да је њена изјава - збуњујућа и веома забрињавајућа.

“Она прво каже да се неће мијешати у тематику референдума, а онда се мијеша. При том се мијеша тако да може бити схваћено како све друге који су изабрани сматра политичким елитама, а себе вољом народа”, наводи Пуповац.

Он упозорава да би се цијела изјава Китаровићеве “могла схватити као подилажење најнижим страстима, укључујући и оне које се заснивају на антимањинских ставовима и расположењу”.

И саборски посланик италијанске мањине Фурио Радин реагује на изјаву хрватског предсједника.

“Кад гарант Устава говори о томе да треба жпротрестиж живот у Хрватској, онда почнете да размишљате да ли је то гаранција Устава. Она би требала да га штити”, истиче Радин.

Он је за телевизију РТЛ напоменуо да је изненађен поруком Китаровићеве, која му је прије три дана у Риму рекла да је “против икаквих задирања у права националних мањина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана