Пуповац: Иницијатива за измјену изборног закона антиуставна

Срна
Пуповац: Иницијатива за измјену изборног закона антиуставна

Петрова Гора - Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да је иницијатива за промјену изборног закона антиуставна и сегрегацијска.

Иницијативом за промјену закона тражи се изузимање посланика националних мањина из одлучивања о повјерењу Влади и државном буџету.

Како је оценио Пуповац, грађанска иницијатива “Народ одлучује” за промјену изборног закона, полази од “антиуставне и антицивилизацијске позиције”, јер “позива људе да гласају за то да припадници различитих мањина буду искључени и сегрегирани”, преноси Хина.

Према његовим ријечима, та иницијатива је покренута “у околностима погоршаног положаја националних мањина, анимозитета и нетолеранције, настале у протеклих 4-5 година управо зато да би на том таласу добили подршку од разочараних људи, односно да би се створиле претпоставке за сегрегацију”.

Пуповац је истакао да ће се, у случају да се постигну те намјере, створити стање у којем дио људи неће имати иста права и исте могућности као други и који ће “унапред бити означени као људи који нису добродошли да учествују у одлучивању о важним државним питањима и важним државним политикама”.

Грађанска иницијатива “Народ одлучује” почела је данас са прикупљањем потписа за одржавање референдума о измјенама изборног система, којим желе да омогуће преференцијално гласање без цензуса, дописно или електронско гласање за држављане ван Хрватске, као и ограничавање гласања представницима националних мањина о кључним темама, попут буџета и повјерења влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана