Пуповац: Европски парламент да укаже на говор мржње у Хрватској

Срна
Пуповац: Европски парламент да укаже на говор мржње у Хрватској

Београд - Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је да скрнављење предизборних плаката те странке у Хрватској представља не само говор мржње, већ и циљано ширење страха међу Србима, те позвао српски народ да се моблише у Европски парлемент и одатле укаже на озбиљне проблеме са којима се суочава.

“Не треба кукати, ни бјежати. Најбољи одговор свима који нам шаљу те поруке јесте да се савлада страх и да се мобилишемо, како ми у Хрватској, тако и наши сународници у избјеглиштву, те да уђемо у Европски парламент и одатле свима, па и онима који пишу жУбиј Србинаж и жСрбе на врбеж покажемо како изгледа кампања мањинске странке у Хрватској”, поручио је Пуповац. Он је за “Вечерње новости” рекао да ће кампању наставити тако што ће умјесто уништених билборда бити постављени нови, те да ће све што се дешава бити документовано и дио кампање.

“То је наш начин отпора према онима који шире усташтво, мржњу према Србима и страх међу нама”, рекао је Пуповац.

Пуповац је изразио жаљење што поново изостаје реаговање хрватских власти, те нагласио да је смисао кампање ове странке да охрабри српски народ и да покаже како је бити Србин у јавној сфери у Хрватској.

Он је рекао да су се раније обраћали европском комесару за питања културних права код случаја напада на ћирилично писмо, али да нису добили адекватан одговор.

“Највише што можемо постићи јесте да добијемо мјесто у Европском парламенту и онда ће неко тамо, на тим разним форумима, моћи да укаже на све наше врло озбиљне проблеме”, каже Пуповац.

Плакат Самосталне демократске српске странке у оквиру кампање за изборе ЕУ “Знате ли како је бити Србин у Хрватској?” постављен у Сплиту ишаран је усташким симболима и порукама против Срба.

Непознати починиоци ишарали су ријеч “Србин” као и назив странке, а на плакату су додали натписе - “НДХ”, “За дом спремни!”, “Србе на врбе”, као и поруку “Палите тракторе”, а додато је и усташко “У”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана