Први пут жена на челу Генералштаба војске Словеније

Глас Српске
Први пут жена на челу Генералштаба војске Словеније

Словеначка влада именовала је Аленку Ерменц за начелницу Генералштаба словеначке војске, што је први пут да је једна жена на том положају у Словенији.

Генерал-мајор Аленка Ерменц, 55, именована је на данашњој сједници владе, а званично ће преузети дужност на церемонији у сриједу.

Ерменц која је образована у Британији замијењује генерала Алана Гедера који је преузео словеначку војску раније ове године када је његов претходник смијењен због лоших резултата на НАТО тесту, преноси агенција АП.

Словеначки предсједник Борут Пахор изразио је наду да ће именовање Аленке Ерменц доприњети побољшању показатеља словеначке војске.

Пахор је рекао да њено именовање на нову дужност схвата као дио напора да словеначка војска повећа своје способности и спремност у извршавању обрамбених и сигурносних задатака, преноси хрватска агенција Хина.

Ерменц је унапређена у ранг генерал-мајора прошле недјеље.

Словеначки медији наводе да се промјена на врху генералштаба очекивала, јер је садашњи шеф генералштаба постављен на то мјесто као привремено ријешење, након што је с њега смијењен претходни начелник Андреј Остерман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана