Прослава у Будви: “Ослободићемо српско море”

Агенције
Прослава у Будви: “Ослободићемо српско море”

Будва - Свечана прослава 100 година од ослобођења Боке Которске и уједињења, под називом “Покољења дјела суде” одржана је у Будви.

Са скупа је поручено да ће “ослободити српско море”.

Скупу, иако је било најављено, није присуствовао митрополит црногорско-приморски СПЦ Амфилохије.

Свечаности у пуној сали Медитеранског спортског центра су присуствовали лидери Демократског фронта а путем линка су се обратили српски историчари Чедомир Антић и Александар Раковић.

На отварању је интонирана пјесма “Онамо 'намо”.

Архијерејски бококоторски намјесник, протојереј которски Момчило Кривокапић казао је да је прије стотину година “сваки Црногорац знао да је Србин”, а да данас “постоје они који мрзе све српско”.

“Престо годи, а сваки Бокељ од Дебелог бријега до Спича знао је да није Црногоарац, а сваки Црногорац је знао да је Србин”, рекао је протојереј.

Некадашњи предсједник Црне Горе Момир Булатовић је рекао да “би се радовао да су се могли обратити сви они који су били позвани на прославу”.

“На нашу свеукупну срамоту, десило се чудо невиђено, академику Матији Бећковићу и тројици српских интелектуалаца је забрањен улазак у Црну Гору, е то се не може и не сме прећутати. Против такве самовоље и безакоња сваки одговоран човјек мора да дигне глас. Молим да ово схватите као крик против безумља које је у нашем државном врху”, казао је он.

Историчар Чедомир Антић је рекао да српски народ има сва права у Црној Гори да се побуни и тражи своја права, увјерен да ће доћи слобода. Александар Раковић, који се такође обратио путем линка, је казао да режим предсједника Мила Ђукановића и премијера Душка Марковића неће бити вјечан.

“Ујединићемо српске земље и ослободити српско море”, поручио је он.

Предсједник Одбора за прославу 100 година ослобођења Будве Марко Бато Царевић казао је да је поносан на обиљежавање најславнијег датума историје, када је послије готово пет стотина година туђинске власти извојевана слобода.

Он је истакао да њихови преци нису имали дилему да ли треба да се боре за слободу.

“Не пристајемо и не прихватамо опасну тезу и агресивну пропаганду по којој су наши преци, који су били и најбројнија група у јединицама српске војске која је ослободила данашњу Црну Гору, заједно са црногорским комитама, окупатори Црне Горе и Боке”, рекао је он.

Представници црногорске власти су раније упозорили да је прослава Подгоричке скупштине провокација и покушај стварања нових пођела.

Како су оцијенили, прославе тог и сличног типа нису оријентација званичне Црне Горе и наставак су активности усмјерених у циљу обнављања подијела у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана