Profesorica kandidat opozicije za predsjednika Makedonije

Srna
Profesorica kandidat opozicije za predsjednika Makedonije

Skoplje - Kandidat opozicije za predsjednika Sjeverne Makedonije biće univerzitetska profesorica i jedan od najglasnijih protivnika Prespanskog dogovora Gordana Siljanovska.

Ona je na konvenciji VMRO DPMNE dobila ubjedljivo najveći broj glasova.

Prethodno je, izlažući svoj program pred delegatima na konvenciji u Strugi Siljanovska rekla da sa najvećom opozicionom partijom ima slično (negativno) mišljenje o dogovoru sa Grčkom i o Zakonu o jezicima i da je zato odlučila da, kao nezavisan kandidat od VMRO DPMNE zatraži podršku za kandidaturu na predsjedničkim izborima. Gordana Siljanovska je dobila 408 glasova od 519 delegata koji su birali među devet kandidata, a kao njen najozbiljniji protivnik za nominaciju za predsjedničke izbore smatran je dugogodišnji visoki funkcioner VMRO DPMNE Vlatko Đorčev, koji je dobio 80 glasova.

- Ovo je pravi trenutak da se delegitimira vlast (premijera i lidera SDSM-a Zorana Zaeva) koja je stvorila hibridan režim u kojem je Makedonija postala skandalozna zemlja… Zaevizam je bolest od koje su mnogi oboljeli: kažeš, zaboraviš, negiraš - rekla je Siljanovska.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, prethodno govoreći na konvenciji, pozvao sve članove i pristalice stranke da se ujedine da bi njihov kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima. - Potreban nam je svaki čovjek i zato poručujem da se ujedinimo u jedan opozicioni front i da dođemo do cilja. Na ovim izborima ćemo dati žuti, a na parlamentarnim ćemo dati i crveni karton Zaevu i nenarodnoj vlasti - istakao je Mickoski.

Izbori 21. aprila

Izbori za predsjednika Sjeverne Makedonije biće održani 21. aprila, a ukoliko nijedan kandidat ne pobijedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsjedničkih izbora biće 5. maja. Drugi uzastopni mandat četvrtog makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova završava se 12. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana