Професорица кандидат опозиције за предсједника Македоније

Срна
Професорица кандидат опозиције за предсједника Македоније

Скопље - Кандидат опозиције за предсједника Сјеверне Македоније биће универзитетска професорица и један од најгласнијих противника Преспанског договора Гордана Сиљановска.

Она је на конвенцији ВМРО ДПМНЕ добила убједљиво највећи број гласова.

Претходно је, излажући свој програм пред делегатима на конвенцији у Струги Сиљановска рекла да са највећом опозиционом партијом има слично (негативно) мишљење о договору са Грчком и о Закону о језицима и да је зато одлучила да, као независан кандидат од ВМРО ДПМНЕ затражи подршку за кандидатуру на предсједничким изборима. Гордана Сиљановска је добила 408 гласова од 519 делегата који су бирали међу девет кандидата, а као њен најозбиљнији противник за номинацију за предсједничке изборе сматран је дугогодишњи високи функционер ВМРО ДПМНЕ Влатко Ђорчев, који је добио 80 гласова.

- Ово је прави тренутак да се делегитимира власт (премијера и лидера СДСМ-а Зорана Заева) која је створила хибридан режим у којем је Македонија постала скандалозна земља… Заевизам је болест од које су многи обољели: кажеш, заборавиш, негираш - рекла је Сиљановска.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски је, претходно говорећи на конвенцији, позвао све чланове и присталице странке да се уједине да би њихов кандидат побиједио на предсједничким изборима. - Потребан нам је сваки човјек и зато поручујем да се ујединимо у један опозициони фронт и да дођемо до циља. На овим изборима ћемо дати жути, а на парламентарним ћемо дати и црвени картон Заеву и ненародној власти - истакао је Мицкоски.

Избори 21. априла

Избори за предсједника Сјеверне Македоније биће одржани 21. априла, а уколико ниједан кандидат не побиједи у првом кругу, други круг шестих по реду македонских предсједничких избора биће 5. маја. Други узастопни мандат четвртог македонског предсједника Ђорђа Иванова завршава се 12. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана