Професор Дејан Јовић о изборима у Хрватској: Срби имају шансу да уђу у ЕП

Срна
Професор Дејан Јовић о изборима у Хрватској: Срби имају шансу да уђу у ЕП

Загреб - Кандидат Самосталне демократске српске странке (СДСС) за европосланика Дејан Јовић позвао је Србе који имају хрватско држављанство да се региструју и гласају 26. маја на изборима у Хрватској за Европски парламент.

Јовић је навео да је сваки глас у Европском парламенту важан, посебно ако се ради о гласу који заговара другачију политику ЕУ према низу питања, укључујући и убрзани пријем земаља западног Балкана у Европску унију.

Он је додао да је један од разлога да се кандидује за посланика Европског парламента то што му је стало да охрабри Србе у Хрватској, као и све друге мањине у Хрватској, да савладају наметнуту им перцепцију да у политици и друштву има мјеста која нису за њих, него само за већински народ - Хрвате.

- Још има много примјера стигматизације муслимана, Балканаца, имиграната и зато је потребан јачи глас у Бриселу. Ми бисмо хтјели, ако бисмо освојили мандат у Европском парламенту, да представљамо мањине на неки други начин. Ми покушавамо да контрирамо тој стигматизацији Балкана и допринесемо промјени имиџа свих мањина, а Срба посебно - навео је Јовић.

Он је казао да Хрватска, као мала земља која је ушла у Европску унију, очекује да је у Бриселу третирају равноправно, да је поштују као малу земљу и да нема неке разлике између великих и малих, али је онда, наравно, јако битно да та иста земља примјењује тај исти европски принцип - да мале заједнице у Хрватској, укључујући и српску и друге мањине, третира равноправно и с пуним респектом.

Јовић, који је професор универзитета у Загребу, додао је да треба да буде прекинуто с намјерном кампањом стигматизације и искључивања.

- И данас када се говори о Србима у Хрватској најчешће се ствара имиџ људи који нешто стално траже, социјалну помоћ и друге ствари, ствара се слика као да је ненормално да учествују у изборима и да представљају свој програм. То није права слика. Има много младих и способних и талентованих људи који желе да учествују у друштвеном животу - истакао је Јовић.

Приоритет

Јовић је истакао да би му, ако би освојио мандат у Европском парламенту, први циљ био да се охрабри процес проширења Европске уније на све земље западног Балкана, и то, како је казао, ако би било могуће - што прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана