Притвор за држављанина Србије због кријумчарења миграната

Срна
Притвор за држављанина Србије због кријумчарења миграната

Карловац - Држављанину Србије чији су иницијали Н.М /59/ из Ниша, осумњиченом за кријумчарење миграната и покушај убиства полицајаца, одређен је једномјесечни притвор у затвору у Карловцу.

“Јутарњи лист” наводи да је ријеч о Небојши Маринковићу који је у сриједу, 30. маја увече, бјежао комбијем полицији кријумчарећи мигранте. Том приликом је у полицијској пуцњави рањено двоје дјеце миграната, а возач је побјегао у шуму. Он је ухапшен у петак, 1. јуна.


Он је јуче испитан у Жупанијском државном тужилаштву, а потом је изведен пред Жупанијски суд у Карловцу гдје му је касно синоћ судија Санда Јанковић одредила притвор због опасности од бјекства, понављања кривичног дјела и због посебно тешких околности дјела.

Притвор осумњиченом тече од тренутка хапшења и најдуже може да траје мјесец дана, када ће поново бити одлучивано о могућем продужењу притвора.

Осумњичени је добио адвоката по службеној дужности који је пренио ставове свог клијента да се противи одређивању притвора.

“Мој се брањеник, онако како га терете, не осјећа се кривим”, рекао је адвокат Јохн Матек.

Кријумчара људи који је у сриједу код Доњег Срба побјегао од полицајаца, задарска полиција осумњичила је за покушај тешког убиства полицајаца и кријумчарење особа.

Тужилаштво је навело да је осумњичени послије договора са најмање двије непознате особе да ће за новчану накнаду преузети стране држављане за које је знао да су илегално ушли у Хрватску из БиХ, преузео 30 држављана Ирака и Авганистана 30. маја око 21.40 часова сати у Доњем Лапцу.

Мигранте је смјестио у пртљажни простор комбија, иако је знао да је он премален за тај број особа и да су они смјештени у нељудским условима. Мигранте је повезао према Доњем Србу с циљем да их превезе у земље ЕУ.

Тужилаштво прецизира да је полиција у више наврата покушала да заустави возило, али да се он оглушио на свјетлосне и звучне сигнале полиције, убрзао кретање и тако довео у опасност животе људи које је превозио.

Када је дошао до мјеста Раштеле, гдје је уочио полицајце који су му возилима препријечили пут, кренуо је према њима у пуној брзини с циљем да усмрти полицијску службеницу, али се она бацила у страну, наводи Тужилаштво.

Возило је зауставио тек кад су полицајци према њему испалили више хитаца, а возач је побјегао.

Из Тужилаштва напомињу да је од 30 миграната у пртљажном простору више њих било повријеђено због пребрзе вожње, а двоје дјеце задобило је тешке повреде од ватреног оружја.

Рањена дјеца нису животно угрожена. Дјечак је рањен у лице, а дјевојчица има повреде лица, стомака и десне руке. Дјечак је на лијечењу у болници у Загребу, а дјевојчица је отпуштена на кућну његу, преносе хрватски медији.

Према наводима “Јутарњег листа”, осумњичени је признао да се и прије бавио кријумчарењем људи, али да до сад није био привођен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана