Приједлог Колинде Грабар-Китаровић хрватски напад на истину о Јасеновцу

Свјетлана Шурлан
Приједлог Колинде Грабар-Китаровић хрватски напад на истину о Јасеновцу

Загреб, Београд, Бањалука - Иницијатива за утврђивање нове истине о броју жртава и дешавањима у Јасеновцу која је потекла од предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић изазвала је незадовољство српске и јеврејске заједнице чији су представници истакли да се иза тога крије покушај минимизирања злочина у усташком логору смрти.

Грабар-Китаровић је подржала приједлог првог човјека Хрватског хелсиншког одбора Ивана Звонимира Чичка за формирање комисије чији би чланови били из Србије, Хрватске и међународни стручњаци, а задатак утврђивање истине о Јасеновцу.

- У 21. вијеку, модерном форензиком, медицинском и форензиком документа, може се утврдити не само број жртава, већ и истина шта се заиста догађало у Јасеновцу, не само од 1941. до 1945. године, него и касније - рекла је Грабар-Китаровић.

Чичак тврди да је формирање међународне комисије неопходно јер се не зна истина о Јасеновцу и јер Србија манипулише жртвама. Он је рекао да је планирано да на челу комисије буде особа из Меморијалног центра холокауста "Јад Вашем", а чланови представници Хрватске, Србије, Католичке цркве, Српске православне цркве и Свјетског јеврејског конгреса.

На основу ексхумација које је обавила државна комисија тадашње Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио Центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима уморено 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности. Хрватска признаје десет пута мање жртава, а у Меморијалном комплексу Јасеновац, који припада Хрватској, као жртве је наведено само 83.145 идентификованих.

Чалан Српске академије наука и умјетности Василије Крестић каже за "Глас Српске" да је више од 70 година протекло од нестанка усташке Независне државе Хрватске и да је све вишеструко испитано и доказано, па и број жртава Јасеновца.

- То са међународном комисијом је чиста политичка игра и покушај да се добије на времену не би ли се прихватило оно што је  желео некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, а то је да буде умањен злочин или да покажу да га није ни било. Председница државе у којој је учињен злочин игра нечасну игру - истакао је Крестић.

Ако дође до формирања комисије, категоричан је Крестић, Србија ни на који начин не треба да учествује у њеном раду.

- Постојала је комисија у којој није било ниједног Србина, него су је чинили Хрвати и Јевреји. Они су први ушли у логор и дали озбиљну анализу, док је све било свеже. Изнели су аутентичне податке које нико није оборио и дали податак да је убијено најмање 500.000 људи, али и истакли да никад неће бити утврђен тачан број - рекао је Крестић и додао да је једини нормалан потез у цијелом случају да буду ископане гробнице које су још неоткривене у Јасеновцу.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић оцијенио је да ни за хрватску државу и хрватски народ није добро ако је суштина иницијативе релативизација холокауста, геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима.

- Чини ми се да та иницијатива иде у корак са појавом нових екстремистичких, усташких и неонацистичких група у Хрватској које желе да земљу виде као државу континуитета са Независном државом Хрватском. Грабар-Китаровић показује извјесну толеранцију према тој појави. Домаћи и страни историчари су у доброј мери разјаснили шта је био Јасеновац. То питање није спорно - у Јасеновцу се догодио холокауст, геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима и ту нема никакве нове истине. Не може да се релативизује оно што је била суштина Јасеновца - нагласио је Перишић.

Потпредсједник СУБНОР-а РС Раде Џајић рекао је да је за антифашисте и српски народ као суза чист податак да је у логору Јасеновац током Другог свјетског рата убијено око 700.000 људи.

- Они не признају жртве и то је суштина свега. Туђман је говорио о 50.000 до 60.000 убијених у Јасеновцу и ово је само наставак његове политике - рекао је Џајић.

Предсједник Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне истакао је да је Независна држава Хрватска направила највећи злочин у историји човјечанства.

- Логор у Јасеновцу је почео да ради на уништењу Срба, Јевреја и Рома још прије него што је то био случај у Аушвицу и прије него што су Нијемци одлучили о коначном истребљењу Јевреја и других народа - рекао је Ливне.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци казао је да је Јасеновац сасвим јасна прича.

- Постоје и преживјели, који су прошли кроз Јасеновац и знамо све о томе. Нама не треба никаква комисија да каже шта се дешавало - рекао је Финци.

Јасеновац је од августа 1941. до 22. априла 1945. године био логор смрти, најгори и најзлогласнији од 50 логора и сабирних центара које је организовала Независна држава Хрватска.

Бура и у Хрватској

Идеја о међународној комисији изазвала је негативне реакције и у дијелу јавности у Хрватској. Саборски посланик из СДП-а Бојан Главашевић је написао да Колинда Грабар-Китаровиће релативизује холокауст.

- За утврђивање истине није потребна никаква проклета комисија. Мицање Грабар-Китаровић с Пантовчака након ове срамотне изјаве више није питање избора предсједника Хрватске, него народног ослобођења - навео је Главашевић.

Професор на Факултету политичких наука у Загребу Дејан Јовић упитао је како би изгледало када би њемачка канцеларка Ангела Меркел изнијела исти приједлог за Аушвиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана