Пренос посмртних остатака Павелића убрзаће његову рехабилитацију

Срна
Пренос посмртних остатака Павелића убрзаће његову рехабилитацију

Подгорица - Пренос посмртних остатака Анте Павелића и Вјекослава Макса Лубурића у Хрватску додатно ће оснажити великохрватске и усташке структуре у тој земљи које деценијама заговарају “вриједности и тековине” геноцидне Независне Државе Хрватске, оцијенио је члан Предсједништва црногорског опозиционог Демократског фронта Будимир Алексић.

Он сматра да ће Павелићев и Лубурићев гроб бити мјесто ходочашћа бројних поштовалаца и сљедбеника њихове геноцидне политике и идеологије.

“Сви они поклоници усташке идеологије који се сваког љета окупљају у Блајбургу на обиљежавању страдања припадника војске НДХ, имаће прилику да у самој Хрватској одавају почаст главним командантима те војске чији су једини војнички жподвизиж били клање и бацање у јаме стотина хиљада православних Срба у периоду од 1941. до 1945. године”, рекао је Алексић Срни.

Он истиче да ће то бити и нова инспирација за Марка Перковића Томпсона, извођача пјесама монструозног садржаја у којима слави злочине Макса Лубурића, команданта логора Јасеновац, и Јуре Францетића, команданта злогласне усташке “Црне легије”.

“Марко Перковић Томпсон, за кога је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић рекла да га изузетно цијени, сваког 5. августа у Книну окупља десетине хиљада својих истомишљеника гдје заједно пјевају пјесме о Павелићу, обиљежавајући дан када је у злочиначкој акцији жОлујаж протјеран српски народ са подручја Републике Српске Крајине”, истиче Алексић.

Он каже да га не би изненадило да посмртни остаци Павелића и Лубурћа буду сахрањени поред надбискупа загребачког Алојзија Степинца, војног викара за хрватску војску и духовног поглавара НДХ, кога је италијански историчар Марко Аурелио Ривели назвао надбискупом геноцида.

“Степинца је Врховни суд Народне Републике Хрватске у Федеративној Народној Републици Југославији 1946. осудио за кривична дјела против народа и државе међу којима су подршка усташком режиму и прекрштавање православних Срба”, подсјећа Алексић.

Он каже да би по замисли Римокатоличке цркве у Хрватској, проглашењем Степинца за светитеља, била рехабилитована улога ове цркве у НДХ, што би био само први корак ка рехабилитацији политике и идеологије која је осмислила и реализовала геноцид над српским народом у НДХ.

“Имајући то у виду, поставља се логично питање да ли је сљедећа особа која ће бити рехабилитована за злочине геноцида над српским народом сам Анте Павелић, а пренос његових посмртних остатака у Хрватску, свакако би убрзао његову рехабилитацију”, оцјењује Алексић.

Он подсјећа и на чињеницу да је у Хрватској подигнут споменик Миру Барешићу, усташком терористи, који је у Стокхолму 1972. године убио југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића.

“Такође, не смијемо сметнути са ума да је усташки идеолог Миле Будак одавно рехабилитован у Хрватској и да у свим већим градовима у Хрватској постоје улице са именом овог творца модела о три трећине којим је требало ријешити српско питање у НДХ /једну трећину побити, једну трећину покатоличити, једну трећину протјерати у Србију/”, навео је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана