Predavač istorije NDH negira zločin nad Srbima

Glas Srpske
Predavač istorije NDH negira zločin nad Srbima

Zagreb - Prema službenoj stranici Hrvatskih studija Univerziteta u Zagrebu, istoriju ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na toj instituciji trebalo bi da predaje istoričarka Vlatka Vukelić, koja negira zločine nad srpskom djecom u NDH.

Vukelićeva negira postojanje dječjih koncentracionih logora u Sisku i Jastrebarskom za vrijeme NDH i tvrdi, kao većina revizionista, da su to “dječji domovi za ratnu siročad o kojoj su lijepo brinule časne sestre”.

Ova nekadašnja “pravašica” žestoko se suprotstavila inicijativi da jedan gradski park u Sisku, mjestu u kojem je postojao jedan od dječjih konclogora, dobije ime po Diani Budisavljević - ženi koja je spasla hiljade srpskih mališana iz ustaških kazamata.

Vukelićeva se godinama zalaže za ukidanje Dana antifašističke borbe - 22. juna, jer smatra da je formiranje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, na kojem se inače zasniva ustavna definicija Hrvatske kao antifašističke - “istorijski falsifikat”.

Ona tvrdi da je tada “grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno”, prenose hrvatski portali.

Inače, o njoj su mediji naširoko pisali nakon što su njene slike objavljene u hrvatskom izdanju “Plejboja”.

Od kada je HDZ postao vladajuća stranka u Hrvatskoj, fašizam se povampirio u toj državi.

Proustaški pjevač Marko Perković Tompson na koncertima uzvikuje ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, a zapjevao je i na dočeku hrvatskih reprezentativaca u fudbalu.    

Vlast u Hrvatskoj dvije godine odbija da ukloni tablu s ustaškim pozdravom u blizini ustaškog logora Jasenovac.

  Ustaški pozdrav

Nekadašnji potpredsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Božidar Pankretić koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, navodi lider stranke Krešo Beljak.

Beljak je kao dokaz objavio poruku sa “Tvitera” u kojoj Pankretić, koji je i bivši ministar regionalnog razvoja i šumarstva Hrvatske, poručuje: “ZDS i odoh se kupati”.

Pankretiću je neko prije toga poslao poruku: “Pravi domoljub, uzor hrvatskoj mladosti”, uz video koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, pa je Pankretić odgovorio ustaškim pozdravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana