Предавач историје НДХ негира злочин над Србима

Глас Српске
Предавач историје НДХ негира злочин над Србима

Загреб - Према службеној страници Хрватских студија Универзитета у Загребу, историју усташке Независне Државе Хрватске (НДХ) на тој институцији требало би да предаје историчарка Влатка Вукелић, која негира злочине над српском дјецом у НДХ.

Вукелићева негира постојање дјечјих концентрационих логора у Сиску и Јастребарском за вријеме НДХ и тврди, као већина ревизиониста, да су то “дјечји домови за ратну сирочад о којој су лијепо бринуле часне сестре”.

Ова некадашња “правашица” жестоко се супротставила иницијативи да један градски парк у Сиску, мјесту у којем је постојао један од дјечјих концлогора, добије име по Диани Будисављевић - жени која је спасла хиљаде српских малишана из усташких казамата.

Вукелићева се годинама залаже за укидање Дана антифашистичке борбе - 22. јуна, јер сматра да је формирање првог партизанског одреда у шуми Брезовица код Сиска, на којем се иначе заснива уставна дефиниција Хрватске као антифашистичке - “историјски фалсификат”.

Она тврди да је тада “група сисачких комуниста, у страху због раскидања пакта Њемачке и Русије о ненападању, побјегла у шуму код села Жабно”, преносе хрватски портали.

Иначе, о њој су медији нашироко писали након што су њене слике објављене у хрватском издању “Плејбоја”.

Од када је ХДЗ постао владајућа странка у Хрватској, фашизам се повампирио у тој држави.

Проусташки пјевач Марко Перковић Томпсон на концертима узвикује усташки поздрав “За дом спремни!”, а запјевао је и на дочеку хрватских репрезентативаца у фудбалу.    

Власт у Хрватској двије године одбија да уклони таблу с усташким поздравом у близини усташког логора Јасеновац.

  Усташки поздрав

Некадашњи потпредсједник Хрватске сељачке странке (ХСС) Божидар Панкретић користи усташки поздрав “За дом спремни!”, наводи лидер странке Крешо Бељак.

Бељак је као доказ објавио поруку са “Твитера” у којој Панкретић, који је и бивши министар регионалног развоја и шумарства Хрватске, поручује: “ЗДС и одох се купати”.

Панкретићу је неко прије тога послао поруку: “Прави домољуб, узор хрватској младости”, уз видео концерта контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона, па је Панкретић одговорио усташким поздравом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана