Правоснажно одбијена рехабилитација Милана Недића

Танјуг
Правоснажно одбијена рехабилитација Милана Недића

Београд - Апелациони суд у Београду правоснажно је одлучио да српски премијер за вријеме окупације у Другом свјетском рату Милан Недић не може да буде рехабилитован.

Овом одлуком Апелациони суд је као неосновану одбио жалбу пуномоћника Недићевих потомака и потврдио првостепено рјешење Вишег суда у Београду из јула прошле године ком је одбијен захтјев за рехабилитацију Милана Недића.

Првостепеним рјешењем Вишег суда од 11. јула 2018. године као неоснован је одбијен захтев предлагача за рехабилитацију покојног Недића.

Крајем августа жалбу на ово рјешење поднио је пуномоћник подносилаца захтјева за рехабилитацију, адвокат Зоран Живановић.

Виши суд у Београду је одбио захтјев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ, којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

Апелаицони суд у детаљном образложењу је одлуке, која је објављена његовом сајту, навео да је првостепени суд правилно закључио да се нису стекли услови за рехабилитацију Милана Недића - предсједника Владе, коју је поставио окупатор Србије, након капитулације Краљевине Југославије и њеног распада које је услиједило услијед непријатељског напада Њемачке оружаном силом, а у међународним оквирима признату Владу окупатор је нагнао у изгнанство заједно са владајућим монархом.

“Дакле, лице чија се рехабилитација тражи је од стране окупатора постављена за предсједника Владе која је за вријеме манадата помагала окупатору, не само у експлоатацији добара државе и радне снаге, већ у прогону свих оних грађана Србије који се нису сврставали на страну окупатора или нису дијелили његова политичка или идеолошка убјеђења или се нису придржавали окупационих прописа, а о чему свједочи низ докумената”, подсећа Апелациони суд.

Напомињући да је Недић лишен је слободе од стране Треће америчке армије, Апелациони суд наглашава да “не може бити говора да је лишење слободе Милана Недића извршено из политицких или идеолошких разлога”.

Предлагачи рехабилитације су захтевом тражили да се утврди да је генерал Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, као и да је ништаво рјешење Трећег народног среског суда за град Београд од 31. јануара 1946. године о конфискацији имовине генерала Милана Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне посљедице.

Поступак по захтјеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један дио грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана