Потписима мртвих жељели да смање права мањина

 Потписима мртвих жељели да смање права мањина 12.10.2018 11:38 | Агенције

Загреб - Хрватски десничари и конзервативна удружења доживјели су тежак ударац јер су пропали потписи за расписивање референдума о смањивању права националних мањина, прије свега српске, те укидању Истанбулске конвенције.

Ни за један референдум није прикупљен довољан број потписа, а откривене су и бројне неправилности, међу којима су потписи умрлих лица, странаца и жене са дјевојачким презименима које су се у међувремену удале.

Пронађен је велики број неважећих потписа. На неким листама које се односе на укидање Истанбулске конвенције, која штити, између осталог, права жена, утврђено је да потписи припадају умрлим лицима.

Откривено је и да су се потписивали држављани других земаља, нарочито они из БиХ, односно Федерације БиХ.

Откривено је и да су неки потписи копирани са већ пропалих иницијатива за неке друге референдуме.

Политички аналитичари примијетили су да код дијела жена њихово презиме не одговара чињеничном стању јер је накнадном провјером откривено да су на листи наведена њихова дјевојачка презимена.

То је и изазвало сумњу да је ријеч о преписивању имена са неке старе листе, па је даљим провјерама откривено да су преписивана имена са пет година старих референдумских иницијатива.

Организатори референдума нису имали у виду могућност да се дио потписница у међувремену удао и промијенио презиме.

Иза ових иницијатива стоји утицајно клерикално-десничарско удружење “Народ одлучује” чији је предсједник Жељка Маркић, једна од десничарских перјаница Хрватске.

Они траже да се промијени изборни систем тако да буде смањен број посланика и смање права парламентарним представницима националних мањина.

Други референдум за који је потписе прикупљала иницијатива која се прозвала “Истина о Истанбулској”, а коју је водила часна сестра Кристина Павловић, тражила је укидање Истанбулске конвенције, коју је Сабор ратификовао.

Организатори прикупљања потписа за референдум којим би била смањена права мањина тврдили су да имају 407.000 потписа.

С друге стране, иницијатива “Истина о Истанбулској” предала је 377.000 потписа, наводе хрватски портали.

Реакције

Бројне су биле реакције на пропаст иницијатива за расписивање референдума. Како су пренијели хрватски медији, у Хрватској народној странци (ХНС) тражили су одговорност организатора.

- Покажу ли се тачним тврдње да су грађанске иницијативе “Народ одлучује” и “Истина о Истанбулској” уносиле личне идентификационе бројеве преминулих, страних држављана или копирале листе с прошлог референдума о браку, тражићемо не само друштвену и политичку већ и евентуалну кривичну одговорност организатора - казали су у ХНС-у.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица