Потјера ловаца београдским улицама за одбјеглим крдом диљих свиња

Срна
Потјера ловаца београдским улицама за одбјеглим крдом диљих свиња

Београд - Београдски ловци четврти дан лове крдо дивљих свиња по градским улицама, гдје су дошле након што су препливале Дунав, јер им је поплављено станиште на Великом ратном острву.

На сваких сто метара на потезу од Ушћа до хотела “Југославија” распоређен је по један ловац, пише “Блиц”. Дивље свиње виђене су на разним локацијама, најчешће на Новом Београду, Земуну, као и у палилуским насељима. Десетак их је примијећено међу дрвећем код Палате “Србија”, а недалеко одатле још неколико њих. Једно младунче од петнаестак килограма ухваћено је код хотела “Југославија”.

Ловци их јуре улицама и успут заустављају возила у страху да неко не удари животињу. Ако у том случају аутомобил буде оштећен, ловци морају да надокнаде штету, јер се незгода са дивљом животињом догодила у рејону који они покривају.

Управа за шуме при Министарству пољопривреде упозорила је грађане да избјегавају шетње од Ушћа до Земунског кеја због потенцијалне опасности од дивљих свиња, али и да би се избјегло узнемиравање животиња “јер то може изазвати неконтролосане реакције и њихово непредвидиво кретање”.

Нико не зна колико је дивљих свиња препливало Дунав. На Новом Београду у четвртак их је примијећено тридесетак.

Ловци немају права да пуцају на животиње, само треба да лоцирају бјегунце. Одрасле јединке успављују стрелицама из пушке, а младунце, како кажу, једноставно хватају рукама. Осим ловаца, на терену је и екипа “Ветерине Београд”.

Циљ је да цијело крдо буде ухваћено и негдје смјештено док се не стекну услови да се врате у природно окружење.

Ловци апелују да грађани, када примијете дивљу свињу, јаве “Ветерини Београд” да би лакше могли да их нађу и уклоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана