Порука хрватског матуранта: “Свака част Србији”

index.hr
Порука хрватског матуранта: “Свака част Србији”

Загреб - У Хрватској су додијељене најзначајније награде и признања у образовању, такозвани Оскари знања, за освојена прва мјеста на такмичењима.

За успјехе на државним и међународним такмичењима у знању, затим у музици и плесу, награђена су 344 ученика и студента, а 37 њих добило је посебну награду као вишеструки прваци.

Ипак, како преносе тамошњи медији, свечаност је обиљежио говор Илије Српака, који је у име награђених тврдио да се у Хрватској премало улаже у знање. Искористио је вријеме и да похвали Србију.

Свечаност је одржана на загребачком Економском факултету, а као “најбољи од најбољих” истакнути су вишеструко награђивани на разним домаћим и међународним такмичењима, Патрик Павић из загребачке Основне школе “Антун Ковачић” и Илија Српак из Прве гимназије Вараждин, који је свој говор посветио проблемима, како је рекао, не тако блиставог хрватског школства.

Он је оцијенио да су награђени ученици “нуспродукти школства у којем се форсира просјечност”. Он је прозвао и медије да не посвећују довољно пажње напретку и успјесима младих генерација, а као један од примјера навео је да прилози о “часним сестрама које играју фудбал” добијају и по пет минута док успјеси ученика на олимпијадама знања “око 40 секунди и ништа”.

“Колико људи у Хрватској зна да смо ове године учествовали на Мендељејевој хемијској олимпијади, колико их зна да ћемо по први пут учествовали на међународној олимпијади из биологије?”, рекао је он.

Медији само одржавају, како каже, општу ситуацију у Хрватској у којој су знање и образовање “задња рупа на свирали”.

“То што се догађа је страшно”, рекао је он и додао да није било новца за награде ученицима који представљају Хрватску на међународним такмичењима.

“У Србији се награде за медаље освојене на овим олимпијадама крећу од осам до 12 хиљада куна. Код нас је то или ништа до 1.000 куна, ако је друштво које је организовало такмичење из вашег предмета имало да вам да ишта. Чињеница је да се у другим земљама много више пажње придаје таквим стварима него код нас. То је срамота. Свака част нашим сусједима, имам пуно пријатеља тамо, могу рећи да имамо на чему да им завидимо”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана