Породице жртава НАТО бомбардовања у Мурину морају да врате одштету

Агенције
Породице жртава НАТО бомбардовања у Мурину морају да врате одштету

Подгорица - Породице у Мурину које су добиле одштету на име душевног бола због губитка чланова породице у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године мораће да врате новац према пресуди Врховног суда Црне Горе.

Пресуда по тужби породица жртава НАТО бомбардовања у Мурину постала је правоснажна, па ће оштећени морати да врате новац који им је држава исплатила на име душевних болова које трпе због губитка чланова породица, пренијела је Радио-телевизија Црне Горе.

Након што је Врховни суд одбио тужбени захтјев због наводне застарјелости, првостепени и другостепени суд само је преписао образложење и донио одлуку о повраћају новца, односно такозваном противизвршењу.

Првостепеном пресудом, коју је потврдио Виши суд, породице су добиле накнаду, а послије тога услиједила је ревизија по којој је Врховни суд преиначио пресуду и тужбу одбио као неосновану због застаре. Тужени у овом предмету били су држава Црна Гора, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране и Управа полиције.

Ријеч је о првој пресуди по тужбама којом је породици покојног Манојла Коматине на име душевног бола за пет чланова породице досуђен новчани износ од 69.000 евра.

Правни заступник породица жртава НАТО-а Велија Мурић у тужби је навео да је у НАТО бомбардовању тадашње СР Југославије, између осталих градова и објеката као одабраних циљева, страдала и црногорска варошица Мурино.

У НАТО бомбардовању Мурина, 30. априла 1999. године, једном од најтежих злочина током агресије на СР Југославију, страдало је шест цивила, од чега троје дјеце. Мост на Лиму тада је оштећен, а није било ниједне куће у окружењу која није претрпјела штету. Страдали су и погон текстилне конфекције, стари хотел, мјесна продавница, као и Дом културе.

Погинули

НАТО авијација је без икакве објаве и објашњења са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља. Страдало је шест цивила, међу њима двије дјевојчице и један дјечак. Погинули су ученици Основне школе “Петар Дедовић” Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић. У нападу су тешко повријеђени Жељко Белановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана