Покренут сајт против усташке комеморације у Блајбургу

Срна
Покренут сајт против усташке комеморације у Блајбургу

Беч - Аустријска организација "АК Блајбург" покренула је интернет сајт против усташке комеморације у том аустријском градићу.

На сајту ове организације http://www.ustasa.at/ наведено је да се сваке године у мају надомак Блајбурга састаје више хиљада националиста из Хрватске и хрватске дијаспоре који под плаштом црквене комеморације одају почаст Независној Држави Хрватској која је колаборилала са нацистичком Њемачком и релативизују се њихови злочини.


"Међу учесницима су високи црквени представници, па све до неонациста из мреже жКрв и частж, то јест, окупљен је цијели спектар екстремне деснице из Хрватске, што Блајбург чини највећом фашистичком манифестацијом у Европи", упозоравају из организације "АК Блајбург".

Сајт, према ријечима иницијатора, пружа свеобухватне информације о помену десничара, да би се у ширем контексту показало о чему је ријеч и указало на протагонисте, преносе медији.

"Дугорочно желимо да се тај скуп више не одржава. Желимо зато да ставимо на располагање збирку текстова, која ће, надамо се, оправдати критичко посматрање овог скупа", навели су иницијатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана