Поглавар ИЗ-а у Сјеверној Македонији македонски народ назвао “дивљацима”

Агенције
Поглавар ИЗ-а у Сјеверној Македонији македонски народ назвао “дивљацима”

Скопље - У јавно тужилаштво у Скопљу стигла је документација о случају говора мржње поглавара Исламске заједнице у Сјеверној Македонији реиса Сулејмана Реџепија.

Хелсиншки комитет у Републици Сјеверној Македонији поднио је кривичну пријаву због говора мржње, јер је реис Реџепи недавно македонски народ назвао дивљацима, преноси портал “Плус инфо”.

Поглавар Исламске заједнице у Сјеверној Македонији током постављања темеља за џамију у скопском селу Арнакија изрекао је увреде на рачун македонског народа, што је изазвало велике реакције и забринутост у вези са тим да изјаве поглавара македонског ИЗ-а представљају озбиљну пријетњу за суживот у држави, те да шири вјерску и националну нетрпељивост.

- Нама не смета да граде цркве, али никада нећемо ћутати када нас блокирају у изградњи џамија. Замислите ви са каквим дивљим народом живимо. Ови су јединствени примјер дивљег народа, зато немају идентитет и неће га имати никада, без обзира на то што хоћемо да им помогнемо. Не помаже се бездушнима који се не освјешћују - рекао је поглавар Исламске заједнице у Сјеверној Македонији.

Касније је он покушао да оправда свој говор, наводећи да је био погрешно протумачен, односно да је његова изјава била извађена из контекста, те да се наводне квалификације о “дивљем народу без идентитета” нису односиле на Македонце, већ само на становника села Лажец.

Изјаве поглавара македонског ИЗ-а осудила је и Влада Сјеверне Македоније, као и Комисија за односе са вјерским заједницама.

Посланик из редова владајућег Социјалдемократског савеза Мухамед Зекири је позвао тужилаштво да отвори истрагу о говору мржње, те је упутио критике за поглавара ИЗ-а, али и за имаме.

- Реис Сулејман Реџепи позицију поглавара Исламске вјерске заједнице узурпираше калашњиковима, пријетњама и страхом. Више од десет година траје његово самовлашће у тој институцији. Иако је позван да поступа у складу са оним што нас учи ислам, односно да буде праведан и поштује различитости, он чини управо супротно - рекао је Зекири.

Пријетње

Реџепи је прије десет дана запријетио да ће информисати све вјернике у 700 џамија у Сјеверној Македонији да су дискриминисани и да ће након избора захтијевати рјешења статуса спорних вјерских објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана