Почео дипломатски рат Грчке и Русије, у центру Македонија?

Агенције
Почео дипломатски рат Грчке и Русије, у центру Македонија?

Атина, Москва - Грчка протјерује двојицу руских дипломата из земље, због наводног мијешања у постизање споразума Атине и Скопља око новог имена Македоније. Москва одговара.

Како је пренио грчки лист “Катимерини”, Грчка ће забранити улаз у земљу другој двојици руских дипломата, за које се каже да су радили активности које не одговарају њиховом дипломатском статусу. Огласила се и грчка влада, чији портпарол Димитрис Цанакопулос је изјавио да “Грчка неће толерисати ништа што крши међународно право”.

Руске дипломате су, прецизирају грчки медији, покушавале да добију и објаве незакониту информацију, а уједно су настојале и да подмите поједине државне званичнике.

“Иницијатива Атине није случајна, веć је одговор на координисану акцију дипломата како би проширили руски утицај у Грчкој, али и утицали на одлуку власти по питању додијељивања новог имена Македоније”, наводи лист и додаје да се прије свега ова одлука односи на конкретне дипломате, а не на однос Грчке према Русији, преноси Спутњик.

Према писању “Катимеринија”, Атина је одлучила да протера Виктора Јаковљева и још једног неименованог руског дипломату.

Ројтерс пак наводи позивајући се на своје изворе, да је Грчка обавијестила Русију још 6. јула да планира да њене дипломате протера из земље због нелегалних активности у вези са протестима против имена Македоније. “Издали смо руским властима упозорење због ове четворице дипломата и цивила и у петак (6. јула) им је званично саопштено, на који начин смо им дали неколико дана да напусте земљу”, рекао је извор за Ројтерс.

Истовремено, неименовани извори из грчке Владе наводе и да Атина настоји да одржи добре односе са Русијом, будуćи да је спољна политика Грчке усмјерена ка пријатељским односима са свим земљама, па и са званичном Москвом, и подсјеćају да се свака одлука веома пажљиво доноси, стога Атина и није протјерала ни једног дипломату у вези са тровањем бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља у Солсберију.

Ускоро је стигла и реакција из Москве. Русија ће депортовати двојицу грчких дипломата као одговор на одлуку Атине да двојицу руских дипломата прогласе персонама нон грата, изјавио је замјеник комитета Савета федерације Русије за међународне односе Андреј Климов. “Принцип реципроцитета се примијењује у свим таквим случајевима, без искључења. То је основни принцип дипломатије”, навео је он, а преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, без таквог одговора Русија неćе бити у могуćности да осигура безбједност својих запослених. Климов је додао и да Русија никада Грчку није гледала као на свог савезника и партнера у Европи – “сама чињеница да је у НАТО-у говори све”, додао је он.

Подсјетимо, Русија је иначе “на мети” свјетске јавности због све чешћих оптужби да се мијешала најприје у предсједничке изборе у САД, на којима је побједио Доналд Трамп, због чега се води и истрага у Америци.

Такође, према неким извјештајима међународних организација, али и институција у САД, Русија је такве намјере имала у више земаља, укључујући и оне у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана