Plenković u Parizu: Komšić izabran glasovima Bošnjaka

Agencije
Plenković u Parizu: Komšić izabran glasovima Bošnjaka

Pariz - Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

Prema pisanju hrvatskih medija, Plenković je rekao da je iskoristio priliku kako bi francuskom predsjedniku "objasnio što se dogodilo" na opštim izborima u Bosni i Hercegovini.

"Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova predsjedništva", rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Makrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Makron to shvata kao ozbiljan problem.

"Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Makron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana