Пленковић ставио БиХ на дневни ред Европског савјета

N1
Пленковић ставио БиХ на дневни ред Европског савјета

Брисел - Укључивање Босне и Херцеговине у расправу Европског савјета на данашњем дијелу редовног самита десило се на захтјев хрватског премијера Андреја Пленковића, међутим више детаља од онога што је Пленковић казао хрватским новинарима засада је непознато.

Европски званичници, посебно они из Европске комисије и Европског савјета, прилично су шутљиви на ову тему. За Н1 је досада стигао само кратки одговор из канцеларије предсједника Европског свјета Доналда Туска.

"Можемо потврдити да је премијер Пленковић ставио ово питање на дневни ред самита. За сада немамо више информација које можемо дати јавности. Наше схватање је да ће цијелу ствар сада преузети висока представница госпођа Могхерни", речено је за Н1 у уреду Доналда Туска.

Напоменимо како је хрватски премијер Пленковић казао раније данас да су његове ставове о томе како је избором Жељка Комшића у Предсједништво Босне и Херцеговине "изиграно слово и дух Дејтонског споразума" подржали премијер Мађарске Орбан, премијер Бугарске Борисов, предсједник Француске Макрон, премијер Шпаније Санчез те већ поменута висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини.

У Бриселу се такође могло чути да ће на захтјев Хрватске о изборима у Босни и Херцеговини након објаве званичних резултата избора расправљати Савјет за спољне послове Европске уније, а након тога можда и Европски савјет које чине шефови држава и влада земаља чланица Уније.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана