Plenković: Procesuiran veliki broj ratnih zločina

Srna
Plenković: Procesuiran veliki broj ratnih zločina

Zagreb - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je procesuiran veliki broj ratnih zločina počinjenih na teritoriji Hrvatske, ali da taj posao treba nastaviti.

Povodom jučerašnjeg protesta u Vukovaru, čije je održavanje inicirao gradonačelnik Ivan Penava iz HDZ-a zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina, Plenković je rekao da su brojni procesi dovedeni do kraja, a da neki još traju.

Plenković je naveo da je u mandatu njegove vlade osnovana radna grupa za istraživanje ratnih zločina, kao i da su nakon dugotrajnih istraga započeti i kvalitetno pripremljeni procesi.

On je istakao da se istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina trebaju baviti nadležne institucije, prije svega policija, Državno tužilaštvo, a onda i sudovi.

Odgovarajući na pitanje da li će zbog protesta u Vukovaru biti promjena u odnosima sa Srbijom, Plenković je rekao da je tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani dio dijaloga Zagreba i Beograda i dio politike koju Srbija treba da ispuni kroz pregovore sa EU.

“Procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske, a posebno onih koji su se dogodili u Vukovaru i na Ovčari, vodilo se pred Haškim i hrvatskim sudovima i pred Specijalnim sudom Srbije za ratne zločine. Međutim, taj posao treba nastaviti”, rekao je Plenković novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li je protest u Vukovaru bio i antivladin, Plenković je rekao da je očigledno da su neki nastojali da pošalju i takve poruke, ali da neće biti sankcija za članove HDZ-a koji su bili na ovom skupu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana