Пленковић: Иван Тољ није наступао у име Владе Хрватске

Агенције
Пленковић: Иван Тољ није наступао у име Владе Хрватске

Брисел - Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао у Бриселу да нема информација о наводној афери прислушкивања у којој Словенија прозива Хрватску да је шпијунирала Словенце у процесу арбитраже осим оних у општој јавности те истакао да треба водити рачуна да су у Словенији одржавају избори.

Пленковић је, по доласку на самит ЕУ о Бреџиту, на питање новинара хоће ли разговарати са словеначким колегом Марјаном Шарецом о том случају, одговорио потврдно јер на маргинама суммита разговара са свим лидерима.

“Ово није тема, а ја сам дао врло јасно стајалиште владе да то за нас није неко драматично питање. Водите рачуна да су избори у Словенији”, рекао је Пленковић.

Рекао је да се са Шарецом није ни чуо ни видио откад се та тема појавила у медијском простору, али да ће се са словеначким колегом видјети у Бриселу и у четвртак у Дубровнику.

Поновио је да Хрватска и Словенија никада у историји нису имале неких проблема и да сва садашња питања која се постављају потичу од распада бивше Југославије.

“С наше стране постоји добра воља, то сам рекао и колеги Шарецу и колеги Церару. Они имају другу оптику”, каже Пленовић.

Одбацио је и инсинуације да се његова влада мијеша у то шта ће медији у Словенији објавити.

“Моја се влада нема за што прозивати, а ове инсинуације да имамо неке врхунаравне моћи да контролирамо и утјечемо што ће поједини медији у сусједној земљи објавити сматрам нереалним и претенциозним тако да уопће не знам како то може бити озбиљан аргумент”, каже Пленковић.

Такође је одбацио и тврдње да би представник Стџрије у Хрватској Иван Тољ, који је наводно покушао спријечити словеначке медије да извијесте о наводном прислушкивању словеначких функционера, наступао у име хрватске владе, што тврде словеначки медији.

“Са мном нитко није разговарао о томе, а како нетко може разговорати у име владе а да притом није разговорао с њезиним предсједником. Ја уопће не знам је ли то истина, немам никаквих доказа тко је у птиању, тко је на телефону и тко с ким разговара”, рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана