Перковићу и Мустачу потврђева доживотна робија

Агенције
Перковићу и Мустачу потврђева доживотна робија

Загреб/Карлсруе - Врховни суд Њемачке са сједиштем у Карлсруеу потврдио је казне доживотног затвора за Јосипа Перковића и Здравка Мустача, бивших припадника Хрватске и југословенске тајне службе.

Одлука о ревизији поступка носи датум 2. маја, а датум отправка је јучерашњи. Суд је одбио жалбе осуђених на првостепену пресуду.

Виши земаљски суд у Минхену је осудио 3. августа 2016. године двојицу агената југославенске тајне службе на доживотни затвор, због учествовања у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића у Њемачкој 1983. године.

Перковић и Мустач су изручени Њемачкој на основу европског налога за хапшење, којем се Хрватска тада веома противила.

Тужилаштво је за обојицу тражило доживотне казне затвора, а одбрана је сматрала да треба да буду ослобођени.

Хрватска је европски налог за изручење Перковића и Мустача добила дан након што је постала чланица ЕУ, а суђење је трајало готово двије године.

Након тога је њихова одбрана уложила жалбе, које су одбијене.

Суђење су пратили и протести којима припадници хрватске заједнице траже процесуирање убистава хрватских емиграната које су, тврде, извеле југословенске тајне службе.

Иначе, питање изручења Перковића и Мустача Њемачкој, што је тадашња влада Зорана Милановића одбијала, постало је “камен спотицања” у односима Хрватске и Њемачке, па иако је претходно било најављено, канцеларка Ангела Меркел је отказала долазак на свечаност поводом пријема Хрватске ЕУ.

Истовремено, Хрватска је у неколико наврата упозорена из Европске комисије да би могла бити санкционисана уколико Перковић и Мустач не буду изручени, а посебно због доношења посебног закона, названог “лекс Перковић”, који према тумачењу ЕК није био у складу са европском правном стечевином.

На Хрватску је практично извршен притисак да измијени управо донети закон што је омогућило изручење двојице некадашњих функционера југословенске тајне службе.

Изручење

Јосип Перковић је изручен Њемачкој након низа покушаја Хрватске Владе да то спријечи, а приликом уласка Хрватске у ЕУ дошло је и до измјене закона о изручењу хрватских грађана у ЕУ који је тада назван “лекс Перковић”.

Убиство Стјепана Ђурековића је извршено у јулу 1983. године у гаражи недалеко од Минхена, а Ђурековић је прије емигрирања у Њемачку био високи функционер “Ине”.

Крунослав Пратес, власник гараже у којој је убијен Ђурековић, осуђен је у Њемачкој већ на доживотни затвор.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана