Патријарх Иринеј: Немам ниједан разлог да не путујем у Црну Гору

Срна
Патријарх Иринеј: Немам ниједан разлог да не путујем у Црну Гору

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је уочи сутрашње посјете Црној Гори да нема ниједан разлог да не путује у ову земљу и да није обавијештен да је на било каквој листи непожељних особа.

“Информације о томе приписујем само медијским спекулацијама”, рекао је за патријарх Иринеј за “Вечерње новости” уочи сутрашње посјете гдје са поглаваром Антиохијске патријаршије и свега Истока Јованом Десетим треба да обиђе светиње Митрополије црногорско-приморске.


Српски патријарх долази у вишедневну посјету, а лист наводи, позивајући се на изворе блиске црногорском државном врху, како је сигурно да неће бити ометан да уђе у Црну Гору.

Најава посјете патријарха Иринеја изазвала је велику пажњу медија, који су спекулисали да је Влада Црне Горе сачинила списак непожељних особа из Србије, а на којем је, наводно, био и поглавар Српске православне цркве.

Иако црногорски званичници нису ни потврдили, али ни демантовали постојање “црне листе”, сада је јасно да неће правити скандал и заустављати српског патријарха, чак и уколико се о томе размишљало претходних дана, наводи лист.

Овакве спекулације изазвала је изјава српског патријарха приликом посјете Црној Гори у јулу, када је рекао “да је положај Митрополије црногорско-приморске гори него у време османлијске окупације, а статус Срба као за време НДХ”.

Потом су се, увредљивим ријечима на рачун патријарха, огласили црногорски предсједник и премијер, Мило Ђукановић и Душко Марковић.

У Митрополији црногорско-приморској листу је потврђено да не постоје никакве препреке за патријархову посјету.

“Не вјерујемо да ће власт спријечити нашег патријарха да дође у још једну свету мисију у Црној Гори, овог пута са патријархом Јованом. Никаква упозорења од надлежних нисмо добили. Радујемо се њиховом доласку. Ово је велики благослов за Црну Гору”, рекли су у Митрополији.

Посјета патријарха дешава се у тренутку нараслих политичких тензија и забране власти да се у државним институцијама слави стогодишњица уједињења Црне Горе и Србије, 1918. године, и одржавања Подгоричке скупштине.

Заједно са патријархом Јованом, патријарх Иринеј ће прво посјетити Цетињски манастир, па манастир Острог, а потом и Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици.

Након тога ће патријарх антиохијски напустити Црну Гору, а посету наставити обиласком српских светиња - Студенице, Жиче и оних на Косову и Метохији.

Патријарх Јован долази у пратњи два митрополита - акарског Василија и њујоршког и цијеле Сјеверне Америке Јосифа.

Српског патријарха на подгоричком аеродрому дочекаће митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије, пакрачко-славонски Јован, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

У пратњи патријарха Иринеја биће митрополит загребачко-љубљански Порфирије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана