Панои са српском војском и даље трн у оку, реаговала црногорска влада

Агенција
Панои са српском војском и даље трн у оку, реаговала црногорска влада

Билборди које су поставиле будванске власти на којима се слави "ослободилачки улазак српске војске 1918. године у Будву" већ данима су тема у Црној Гори.

Реакције стижу са свих нивоа, а будванска Комунална полиција уклонила је са зидина Старог града један "спорни" билборд јер је "установљено да не постоје сви папири који су неопходни за постављање рекламног материјала".

На рекламним паноима постављеним на територији Општине Будва, како је саопштено из Владе Црне Горе, истакнуте су поруке које несумњиво потенцирају историјски нетачне податке у вези са наводним ослободилачким уласком српске војске 1918. године, у Будву, на Митровдан, па се може закључити да је овакав вид пропагирања историјских неистина подржан од стране тренутне власти у Будви.

Влада Црне Горе је препоручила Врховном државном тужиоцу да у вези са рекламним паноима преиспита да ли су се активним или пасивним држањем субјеката стекла обиљежја неког од кривичних дјела која се гоне по службеној дужности., јавља РТЦГ.

Црногорска влада је на сједници усвојила Усмену информацију о противправном и тенденциозном пропагирању неистина у вези са историјом Будве, а коју је припремило Министарство културе.

"Министарство културе указује да је непобитна историјска чињеница да српска војска није ослободила Будву, 1918. године. На Митровдан те године, у Будви није било аустроугарске војске, будући да се иста претходно повукла. Једини значајнији борбени контакт војске Краљевине Србије са непријатељем у Црној Гори десио се код Подгорице, у чијем ослобађању су учествовали и Црногорска народна војска као и црногорски комити, који су непријатељу задавали губитке током читаве окупације. Фалсификовањем историје омаловажава се Црна Гора, те покушава оспорити њен грађански концепт. Обиљежавањем наведеног јубилеја, евоцирањем најболнијих тренутака из односа Црне Горе и Србије, не доприноси се унапређењу блискости двије државе. У прилог томе говори и чињеница да стотине докумената црногорске, француске, италијанске, британске, америчке, па и српске провенијенције, несумњиво потврђују чињеницу да је Црна Гора 1918. године, била окупирана од стране војске СХС, која се овом приликом назива ослободитељком Будве".

Из Владе наводе да "колико је аутору позната црногорска историја, довољно говори садржај текста који има свега пар реченица, међу којима је наведено име бившег црногорског министра и сердара Машана Божовића, који је преименован у Милана."

"Дакле, стогодишњица ослобођења Будве представљена је на начин који није вјеродостојан, и којим се шаљу поруке које немају утемељење у историјској фактографији. Сви историјски извори недвосмислено указују како је 'ослобођење Будве', заправо, представљало чин повлачења аустроугарске војске са Црногорског приморја, у чему није учествовала армија ниједне друге државе. Српске трупе у Будву су ушле тек по повлачењу аустроугарских, па о том чину није могуће говорити као о ослобођењу у било којој форми. Стога, апсолутно је неумјесно вршити ревизију догађаја који су дио црногорског културног и историјског бића, па било то и путем билборда, чији је наручилац – очигледно свијестан сопствене неодговорности и самих консеквенци – остао анониман. Фалсификовање историјских чињеница друштвено је неодговоран и неприхватљив чин, а Влада Црне Горе неће и не смије немо посматрати тај и сличне поступке", наводи се у Информацији коју је усвојила Влада Црне Горе.

Влада је препоручила Врховном државном тужиоцу да у вези са овим рекламним паноима преиспита да ли су се активним или пасивним држањем субјеката стекла обиљежја неког од кривичних дјела која се гоне по службеној дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана