Пахор: Државе у региону саме да ријеше конфликте

Танјуг
Пахор: Државе у региону саме да ријеше конфликте

Београд - Предсједник Словеније Борут Пахор оцијенио је данас у Београду да народи и државе у региону треба безусловно да сарађују и саме рјешавају отворена питања јер то не могу чинити други, па ни свјетске велесиле.

“Морамо сами све да урадимо за мирно рјешавање конфликата у региону јер конфликти нису историјска нужност на Балкану”, рекао је Пахор на посебној сједници Скупштине Србије.

Он је истакао да се мора јачати међусобно повјерење и поштовање да би се очувао мир у региону, преносе београдски медији.

“Својим знањем и искуствима, али и са одговорношћу према нашој дјеци и грађанима, ми можемо да тражимо корисна и одржива рјешења да се сачува мир у региону”, рекао је Пахор.

Он је рекао да се и западни Балкан, као и међународна заједница, налази на раскршћу и додао да су отежавајући фактори мања предвидивост и безбједносни ризици у међународној заједници.

Пахор је навео да се пријатељство Србије и Словеније развило до те мјере да званичници учествују на нивоу предсједника у процесу “Брдо–Бриони”, али и у берлинском процесу на којем су присутни и европски званичници.

Према његовим речима, сљедећи самит “Брдо–Бриони”, који чува лично повјерење међу регионалним лидерима, биће одржан у мају у Тирани.

Пахор је на српском језику поручио да ће учинити све што је у његовој моћи да Србија и Словенија узајамно и свестрано сарађују у корист свих грађана двије државе и региона.

Дио опозиционих парламентарних странака није присуствовао обраћању Пахора због унутарполитичких сукоба у Србији, а неки од њих су се извинили предсједнику Словеније што су бојкотовали сједницу на којој се обратио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана