Одмор у бањи “казна” за убиство породице Зец

Глас Српске
Одмор у бањи “казна” за убиство породице Зец

Београд - Од убиства српске породице Зец у Загребу данас је навршено 27 година. Породицу Зец ликвидирали су припадници резервне јединице МУП-а Хрватске, под командом Томислава Мерчепа, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

Они су 7. децембра 1991. године ликвидирали Михајла Зеца (38), његову супругу Марију (36) и њихову дванаестогодишњу кћерку Александру. По Мерчеповом наређењу, Миро Бајрамовић је наредио припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Приликом привођења, испред његове куће на Трешњевци, убио га је Синиша Римац. Након ликвидације Михајла, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћер Александру. Суљић их је одвео у хотел “Панорама”, а одатле на Сљеме, гдје их је побио из ватреног оружја и наредио осталим припадницима јединице да лешеве баце у јаму за смеће и затрпају их.

Њихове лешеве је пронашао Маријин брат Златко Месић, и сам припадник МУП-а Хрватске.

Преостало двоје дјеце породице Зец, Гордана и Душан, успјели су да преживе јер су се сакрили у кући и тако промакли убицама. Убице породице Зец су убрзо пронађене и ухапшене, а у преткривичном поступку признали су убиства и одвели полицију на мјесто гдје су закопали жртве.

За дјело због којег су били пријављени прије саслушања није било предвиђено обавезно присуство браниоца. Међутим, по расвјетљавању злочина, дјело је преквалификовано, а починиоци су се, по савјету адвоката, у истрази бранили ћутањем, због чега су претходни искази као незаконити изузети из списа, а поступак је обустављен.

Хрватска Влада је, под притиском међународне заједнице, 2004. године донијела одлуку да дјеци убијених Михајла и Марије Зец, Гордани и Душану, додијели износ од 200.000 евра као помоћ за подмирење трошкова живота, јер су као малољетници остали без родитеља. Жупанијски суд у Загребу је у мају 2016. године осудио Томислава Мерчепа, тадашњег команданта резервне јединице МУП-а Хрватске и савјетника у истом министарству, на пет година и шест мјесеци затвора.

Осуђен је због тога што “није спријечио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављања и убијања 31 цивила, од којих је 23 усмрћено”, а међу убијенима су наведена и имена Михајла, Гордане и Александре Зец.

Пресудом из фебруара 2017. године, Врховни суд је преиначио првостепену пресуду тако што му је повећао казну на седам година затвора коју, умјесто у затворској ћелији, “издржава” у елитној бањи Крапинске топлице. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана