Објављена Стратегија Француске за регион

Срна
Објављена Стратегија Француске за регион

Скопље - Француска амбасада у Сјеверној Македонији објавила је Стратегију те земље за западни Балкан, донесену на захтјев француског предсједника Емануела Макрона, с циљем да се приближи земљама региона и да допуни и подржи активности ЕУ за њихово приближавање Европи.

Стратегија је објављена на француском, македонском и албанском језику на сајту Амбасаде Француске у Скопљу, дан након што је у Берлину одржан самит лидера земаља западног Балкана.

Макрон је, наводи се, затражио израду Стратегије на основу анализе према којој су Словенија, Хрватска, Албанија, БиХ, самопроглашено Косово, Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија оствариле значајан напредак, али су потебне многе реформе које би омогућиле сталну стабилизацију и одговори на изазове с којима се суочава.

Области у којима су потребне реформе су, наводи се, економска и социјална питања, потешкоће у сталном успостављању владавине права, безбједносна питања и спољни утицаји који, како се наводи, преусмјеравају регион из његове европске перспективе.

Према захтјеву Макрона конкретна Стратегија за западни Балкан подразумијева већу преданост Француске стабилизацији шест земаља региона, које нису чланице ЕУ, а у смислу њиховог економског и друштвеног развоја и јачања владавине права.

Француска ће према тој стратегији интензивирати своје политичке односе са земљама региона.

“Предсједник Француске посјетиће Србију у јулу. Министар за европске послове и спољне послове ће ове године посјетити Албанију и Косово. Поред тога, друге посјете чланова владе и посланика свим земљама у региону помоћи ће у јачању наших односа”, истиче се у Стратегији.

Француска ће, додаје се, ојачати билатералну сарадњу са земљама региона у четири области: Економски и социјални развој кроз интервенцију француске развојне агенције /АФД/.

Подсјећа се да је међувладин споразум са Србијом потписан 25. фебруара, те да се преговара о још пет других, пренио је Тањуг.

АФД ће, истиче се, подржати регионалну интеграцију земаља Западног Балкана како би помогли њихов развој и стабилизацију.

Напомиње се да ће годишња помоћ, коју пружа АФД у почетку износити од 100 до 150 милиона евра и служиће као подршка за унапређење финансирања других донатора, посебно њемачког Института за кредитирање обнове /КФВ/.

Предвиђена је и борба против тероризма и радикализма уз подршку успостављања платформи за извештавање или представљање илегалног садржаја на интернету, као и јачање механизма оперативне сарадње за питања унутрашње безбједности.

Напомиње се да предложена Стратегија надопуњује активности предузете у оквиру берлинског процеса, у којима француска учествује од свог оснивања и биће дјелимично имплементирана у Француско-њемачком оквиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана