Обиљежено 27 година од убиства српске породице Зец

Срна
Обиљежено 27 година од убиства српске породице Зец

Загреб - Поводом 27 година од убиства српске породице Зец у Загребу, група грађана данас је положила цвијеће и запалила свијеће на Сљемену, гдје је одржан и комеморативни скуп у спомен на Михајла, Марију и Александру.

Михајло Зец убијен је испред кућног прага на загребачкој Трешњевци, а његова супруга Марија и 12-годишња кћи Александра у сљеменској шуми.

На скупу на Медведници, новинар Драго Пилсел одржао је говор у којем је истакао да је ликвидација Михајла и Марије Зец, те њиховог најстаријег дјетета, 12-годишње Александре, једно од најсрамотнијих поглавља новије хрватске историје, преносе хрватски медији.

За убиство породице Зец ухапшени су припадници јединице ратног злочинца Томислава Мерчепа - Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић.

Иако су неки од ухапшених пред истражним судијом признали убиства, они су ослобођени.

Пилсел истиче да за осуђујућу пресуду нису били довољни ни свједоци који су видјели Римца како убија Михајла Зеца, нити искази свједока којима је Микола признао убиство, као ни бројни други докази.

“Синиша Римац постао један од тјелохранитеља хрватског министра обране Гојка Шушка. Синиша Римац је 30. маја 1995. примио орден Николе Шубића Зринског, високо признање за јуначки чин у рату из руку предсједника Фрање Туђмана. Схватио сам то као афирмацију тог недјела и пожељни начин понашања”, рекао је Пилсел. Еуген Јаковчић из Центра за суочавање са прошлошћу у Хрватској “Документа”, рекао је да је данашњим чином желе одати почаст свој дјеци и цивилима убијеним у рату у Хрватској.

“Овај злочин је једно од најсрамотнијих поглавља новије хрватске историје. Сјећање на породицу Зец антиратно је сјећање о којем би требало говорити у образовном систему”, рекао је Јаковчић.

Јаковчић је подсјетио да су влади и градоначелнику Загреба упутили приједлог да се једна улица у загребачкој четврти Трешњевка, гдје је убијен Михајло Зец назове њиховим презименом, а да се на дому на Сљемену, гдје су мајка и кћи убијене, постави спомен-плоча.

Нико из институција власти није одговорио на њихов приједлог, као што није ни дошао на комеморацију на Сљемену. Александра, Марија и Михајло покопани су у Горњој Драготињи, крај Приједора, родном мјесту Михајла Зеца.

На комеморацији су били и представници других удружења цивилног друштва попут Зорана Пусића из Грађанског одбора за људска права, те Марине Шкрабало из задужбине “Солидарна”.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана