Новости: Подгорица спрема “црну листу”, на листи и патријарх?

novosti.rs
Новости: Подгорица спрема “црну листу”, на листи и патријарх?

Подгорица припрема списак непожељних Срба којима ће бити забрањен улазак у Црну Гору! Ова информација, која се појавила данас, узнемирила је Србе у овој републици, који страхују да је у плану тамошњих власти ново заоштравање односа двају народа.

Како пиши Новости на наводној црној листи је и патријарх српски Иринеј, и то због “изјаве да је Србима у Црној Гори лошије него што им је било под НДХ и Османлијама”, коју је дао поводом поруке црногорских власти упућене Митрополији црногорско-приморској да би јој могла бити одузета имовина.

На листи за забрану уласка су и историчари, политичари, културни и други јавни радници који су се на било који начин замјерили режиму у Подгорици.

“Биће забрањен улазак у Црну Гору свима који је блате”, наслов је приче коју је данас објавило викенд издање подгоричких “Дневних новина”, наводећи да су све учесталији напади на Црну Гору из Србије.

На црној листи су историчари Александар Раковић и Чедомир Антић, уредници неких таблоида, као и један “познати ТВ водитељ”. Како “Новости” незванично сазнају, ради се о Предрагу Сарапи, новинару и водитељу ТВ Пинк.

Лист наводи да “хајка из Србије” долази из два разлога - што се тако скреће пажња са питања ријешавања проблема Косова, као и због приближавања стогодишњице Подгоричке скупштине.

У Влади Црне Горе без званичне информације о црној листи

Нико од државних органа Црне Горе није реаговао на ове наводе, па ни Министарство спољних послова. “Новости” су шефу дипломатије Срђану Дармановићу мејлом упутили питање о потврди ове информације, али засад нисмо добили одговор. Међутим, један високи државни функционер кратко је рекао да је за овакву “акцију власти” сазнао из новина:

- Заиста нисам у току, али знам да људи из “Дневних новина” важе за блиске са неким институцијама и да су добро информисани.

Тензије у Црној Гори подигнуте су и уочи предстојеће фудбалске утакмице у Лиги нација Црна Гора - Србија, 11. октобра под Горицом, од које фудбалски заљубљеници очекују спектакл на терену, али и ван њега.

Рукопис окупатора

Предсједник Српског националног савета др Момчило Вуксановић каже, за “Новости”, да је списак непожељних Срба у Црној Гори написала рука оних чији су преци радосно дочекивали аустроугарске и италијанске окупаторе.

- То је однос власти према српском народу у Црној Гори. Они толеришу све оно што удара на наше име и презиме, коријен и идентитет - сматра Вуксановић. - Неће нас уплашити, јер ћемо прославити стогодишњицу од великог догађаја за српски народ и Црну Гору када се ујединила са братском Србијом.

У Српској Патријаршији у Београду “Новостима” је данас речено да нису примили никакво званично обавијештење о постајању црне листе неподобних за улазак у Црну Гору на коме би се нашао било ко из СПЦ. Због тога не желе ни да коментаришу спекулације о томе.

- Ако је то заиста тако, као што су пренели поједини медији у Црној Гори, није ли то најбоља потврда ријечи Његове светости о положају српског народа у тој земљи - кратко нам је речено у сједишту СПЦ.

Раковић: Чине ми услугу

На листу непожељних Срба стављен сам јер сам говорио и јер говорим истину о идентитету Црне Горе, о стварном црногорском сепаратизму - каже историчар Александар Раковић. - Разлог да ми се забрани улазак у Црну Гору је обиљежавање уједињења 1918. године, када би требало да се појавим и говорим на неколико трибина у Црној Гори. Ако ме спријече учиниће ми услугу, јер то ће се наћи у мојом научној биографији.

Сарапа: Баш ме брига!

Није ми јасно како сам се нашао на том списку, али још више да у 21. вијеку постоји идеја о вербалном деликту - каже за “Новости” новинар Предраг Сарапа. - Против Црногораца и Црне Горе немам ништа, као ни против тога што се отцијепила. Деценијама не љетујем тамо, имам пријатеље у Црној Гори код којих понекад одем. Ако ми буде забрањено да уђем, баш ме брига!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана