Ново руско упориште на Балкану, Кремљ прави нову Републику Српску?

  Ново руско упориште на Балкану, Кремљ прави нову Републику Српску? 07.10.2018 16:29 | Агенције

Подгорица - Амерички аналитичар Јануш Бугајски оцијенио да је Скопље ново руско упориште на Балкану и да Кремљ рачуна на то да ће Македонија постати нова Република Српска.

“Уколико се блокира македонски пут ка западним институцијама, националне тензије ће порасти у цијелом региону. Кремљ ће уложити додатну енергију да угрози крхка демократска достигнућа на Западном Балкану, а ЕУ и НАТО ће бити све даљи”, казао је амерички аналитичар Јануш Бугајски.

Бујаски је за црногорску “Побједу” рекао да је ниска излазност на референдуму довела у питање споразум са Грчком, али и отворена врата НАТО-а и ЕУ.

“Уколико се споразум не подржи, земља ће бити све више изложена етничкој радикализацији, регионалној нестабилности и мијешању Москве. Једини излаз Заева може бити позивање на ванредне изборе у новембру, иако то само по себи представља ризичан предлог с обзиром на то да су националисти охрабрени бојкотом референдума”, рекао је он.

Он додаје и да ако предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Косова Хашим Тачи постигну споразум о промијени граница, неки албански лидери и на Косову и у Македонији могу да виде шансу за даљу етничку хомогенизацију, повезивање територије.

“Национализам, сепаратизам ће учинити државу веома подложном утицајима Русије. Москва у Македонији види своје упориште за борбу против НАТО и ЕУ. Кремљ може рачунати да би Македонија могла да прерасте у другу Републику Српску”, казао је он.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица