Нобило: Ватикан дао сагласност за забрану мисе у Блајбургу

Срна
Нобило: Ватикан дао сагласност за забрану мисе у Блајбургу

Загреб - Загребачки адвокат Анто Нобило сматра да одлука Католичке Цркве у Аустрији да забрани мису у Блајбургу није могла да буде написана без сагласности Ватикана.

“Показује се колико је политика врха Католичке цркве у Хрватској у несагласју са дјеловањем папе Фрање”, рекао је Нобило, алудирајући на реаговање Хрватске бискупске конференције која је оштро осудила ову одлуку Католичке цркве у Аустрији.

Он је навео да му је у одлуци о забрани проусташког скупа у Блајбургу “посебно зазвонила” реченица да се тиме наноси штета Католичкој цркви.

Нобило је подсјетио да је у Аустрији прописано да је било какво обиљежје Независне Државе Хрватске /НДХ/ кажњиво.

“Код нас тога немате. Имате појаве да се жЗа дом спремниж не пријављује... Аустрија је наш проблем ријешила и дефинисала, а ми нисмо”, рекао је Нобило за Н1.

Он је оцијенио да су изјаве бискупа у Хрватској “доливање бензина на ватру”, јер они кажу да ће “бити оштећени недужни”.

“Можемо разумјети да је било недужних у Блајбургу, али не можемо рећи да су тамо страдали невини. Историјска је чињеница да нико није осуђен. Али ни Хитлер није осуђен, ни Павелић. Сигурно нећемо рећи да су били невини”, рекао је Нобило.

Према његовим ријечима, кључан је споменик око којег се врти ритуал, јер на њему пише да је то споменик “палој хрватској војсци”.

“Није требало употријебити термин жхрватска војскаж. Постојала је друга хрватска војска, партизански одреди. Војска која је пала на Блајбургу је квислиншка творевина. Могли су је назвати усташка војница. Цијели тај ритуал је у функцији рехабилитовања усташтва. Хрватски сабор је покровитељ тога”. рекао је Нобило.

Одговарајући на питање шта ће бити са препорукама Савјета за суочавање са прошлошћу, Нобило каже да није чуо да се ишта конкретно ради.

“Сви ставови су одавно заузети. Има нешто што је сасвим неприхватљиво. Умјесто једног жЗа дом спремниж измислили су два поздрава и сад би се један могао дозволити. То је неприхватљиво. ХОС је ископирао усташку војску и то су намјерно направили. ХСП је на почетку рата основао страначку војску и то је било погубно за Хрватску као државу”, додао је Нобило.

Корушка Католичка црква одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за служење мисе на Лојбашком пољу, поред Блајбурга, уз образложење да је миса политички инструментализована.

“Миса на пољу поред Блајбурга постала је дио политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје”, наводи се у писму које је потписао секретар Бискупије у Клангенфурту Енгелберт Гугенбергер.

Хрватска бискупска конференција не слаже се са одлуком Католичке цркве у Корушкој да ове године не допустити одржавање мисе задушнице код Блајбурга и у потпуности одбацује разлоге за њено доношење.

“Ускраћивање могућности молитве за жртве те велике трагедије хрватског народа значи непоштовање жртве и губитак осјећаја за патњу недужних”, сматрају у Хрватској бискупској конференцији.

Аустрија је од прошле године пооштрила однос према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских посланика у Европском парламенту.

Недавно је у Аустрији ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из Независне Државе Хрватске.

Хрватске организације, уз подршку власти у Загребу, годинама организују окупљање у Блајбургу, гдје одају помен многобројним усташама и домобранима погинулим док су бјежали из НДХ, након злочина почињених над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима.

Дио европских медија назвао је та окупљања највећим неофашистичким манифестацијама након Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана