Nema više divljanja na auto-putevima u Hrvatskoj

Agencije
Nema više divljanja na auto-putevima u Hrvatskoj

Zagreb - Hrvatska će postavljanjem novih kamera za detektovanje brze vožnje na auto-putevima pokušati da stane na put bahatim vozačima.

Kamere će snimati i registarske tablice automobila pa će onima koji prebrzo voze kazne za prekoračenje brzine biti upućene na kućnu adresu.

Biće postavljene i na lokacijama izvođenja radova, kao i na mjestima gdje su zbog prekoračenja brzine česte saobraćajne nesreće, prenosi Seebiz.

Prema postojećem planu, kako piše “Jutarnji list”, uvođenje kontinuiranog automatskog nadzora brzina na auto-putevima planira se u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

“Na mreži auto-puta već postoji video-nadzor u sklopu kojeg su kamere postavljene na odredenim mostovima, portalima, ulazima u tunel, čvorištima. No, one prie svega služe za nadzor saobraćaja i iako očitavaju brzinu vožnje, nisu precizno podešene za tu namjenu. U ovom trenutku na auto-putevima jedini su autorizovani mjerači brzine oni u policijskim automobilima, koji hvataju divlje vozače”, navodi Jutarnji list.

Iako u “Hrvatskim auto-putevima” tvrde da je postavljanje video-nadzora koji će na određenim lokacijama auto-puta mjeriti prosječnu brzinu vozila edukativnog i upozoravajućeg karaktera, nema sumnje da je namjera da se stane na put bahatim vozačima koji auto-puteve smatraju svojim privatnim auto-pistama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana