Нема више дивљања на ауто-путевима у Хрватској

Агенције
Нема више дивљања на ауто-путевима у Хрватској

Загреб - Хрватска ће постављањем нових камера за детектовање брзе вожње на ауто-путевима покушати да стане на пут бахатим возачима.

Камере ће снимати и регистарске таблице аутомобила па ће онима који пребрзо возе казне за прекорачење брзине бити упућене на кућну адресу.

Биће постављене и на локацијама извођења радова, као и на мјестима гдје су због прекорачења брзине честе саобраћајне несреће, преноси Сеебиз.

Према постојећем плану, како пише “Јутарњи лист”, увођење континуираног аутоматског надзора брзина на ауто-путевима планира се у раздобљу од 2020. до 2023. године.

“На мрежи ауто-пута већ постоји видео-надзор у склопу којег су камере постављене на одреденим мостовима, порталима, улазима у тунел, чвориштима. Но, оне прие свега служе за надзор саобраћаја и иако очитавају брзину вожње, нису прецизно подешене за ту намјену. У овом тренутку на ауто-путевима једини су ауторизовани мјерачи брзине они у полицијским аутомобилима, који хватају дивље возаче”, наводи Јутарњи лист.

Иако у “Хрватским ауто-путевима” тврде да је постављање видео-надзора који ће на одређеним локацијама ауто-пута мјерити просјечну брзину возила едукативног и упозоравајућег карактера, нема сумње да је намјера да се стане на пут бахатим возачима који ауто-путеве сматрају својим приватним ауто-пистама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана