Нема Википедије на црногорском језику

Агенције
Нема Википедије на црногорском језику

Подгорица - Пројекат слободне енциклопедије на интернету, Википедија на црногорском језику, за сада, не може бити успостављена, јер је језички комитет Википедије (LangCom) дао негативно мишљење и сматрају да је црногорски језик, као српски, хрватски и језик бошњачког народа, грана српско-хрватског језика, због чега оцјењују да су постојеће Википедије на ова три језика разумљиве за сва четири народа, пренијели су медији у Црној Гори.

Ову информацију саопштио је публициста Слободан Јовановић, који је дио трочланог тима задуженог за успостављање Википедије на црногорском језику.

- Чињеница да сматрају грешком што су одобрили википедије на остала три језика не може потрти утисак да се ради о нефер односу. Ми то доживљавамо као дискриминацију или понижење - навео је Јовановић.

Како би покушали да превазиђу ову ситуацију, а с обзиром на то да је, према доступним информацијама, немогуће промијенити став језичког комитета, црногорски тим директно ће, уз подршку црногорских институција, да се обрати оснивачу Википедије, са, како каже Јовановић, са врло јаком аргументацијом, позивајући се на њихове стандарде .

Додао је да иако Википедија спада у институцију која је слободна и није повезана с државним институцијама, сматрају да је веома важно да држава Црна Гора буде укључена у овај процес.

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм свијета, а велику већину чланака може да уређује свако ко има приступ интернету. Како је популарност Википедије константно расла од њеног почетка, она се сада налази међу пет најпосјећенијих сајтова на свијету. У посједу 49,2 милиона чланака

Чланке на Википедији може мијењати свако са приступом интернету, што је и слоган овог веб-сајта. Пројекат је почео 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедија. Википедија тренутно има више од 49,2 милиона чланака на 298 пројеката, од чега је више од 5,7 милиона на верзији писаној енглеским језиком те више од 613.000 чланака на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана