Могерини Харадинају: Нема завјере око подјеле Косова

Танјуг
Могерини Харадинају: Нема завјере око подјеле Косова

Тирана - Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини одбацила је данас у Тирани наводе Рамуша Харадинаја који оптужује њу и предсједнике Албаније и Србије, као и косовског предсједника, да су дио "плана за подјелу Косова".

"Нисмо дио никакве завјере", рекла је Могерини, већ је заједнички циљ да се створе услови, атмосфера и простор како би две стране поново сјеле за исти преговарачки сто.

"Поштујемо преговарачке позиције двије стране и озбиљно гледамо на улогу посрединка, моју личну улогу, у којој ми не одређијемо садржај будућег споразума, већ омогућавамо разговоре о томе шта правно обавезуући споразум о свеобухватној нормализацији односа може да садржи", одговорила је Могерини албанским новинарима.

Могерини се у Тирани, гдје се вечерас састаје са предсједником Србије Александром Вучићем, а сутра ће учествовати на самиту Процеса Брдо-Бриони, иначе први пут огласила послије састанка о западном Балкану у Берлину.

Могерини је рекла да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине.

Она оцјењује да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине.

”Убијеђена сам да, ако би се тарифе повуке вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим песрпективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову”, поручила је Могерини.

Федерика Могерини је поручила и да је дијалог Београда и Приштине током година донио важне резултате, како за две стране у процесу, тако и за цијели регион.

Она је оцијенила да је до застоја у дијалогу дошло управо у тренутку када је могло да се уђе у фазу интензивнијих преговора.

"Наш циљ је био и и остаје постизање усаглашеног, правно обавезујућег споразума који ће покрити све аспекте нормализације односа Приштине и Београда", каже Могерини.

Висока представница ЕУ подсјетла је да је до застоја у дијалогу дошло због тарифа које су приштинске власти увеле на робу из Србије чиме су прекршени и споразуми које је Косово потписало.

Могерини је такође нагласила да су ЕУ, земље чланице, као и други међународни партнери тражили да се повуки или суспендују тарифе, што се до овога тренутка није догодило.

"Мој утисак послије Берлина је да нисмо близу наставка дијалога, али то не значи да одустајемо од посредовања у дијалогу", каже Могерини.

Говорећи о погодној атмосфери за наставак дијалога, Могерини је поред укидања приштинских тарифа навела и суспензију кампања за признања, односно повлачења признања косвске независности.

Шефица ЕУ дипломатије у закључку изразила је наду да ће "мудрост да побиједи", јер како је нагласила, "нико неће добити ништа од даљег застоја дијалога, а поготово не Косво, Србија и регион".

”Помирење и нормализација су, као што је ЕУ и сама научила, база за економски просперитет и интеграцију. Знам колико је то важно за регион и зато је важно да се порцес настави и буде полодоносан уз поштовање свих страна”, закључила је Могерини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана