Милорад Пуповац, лидер СДСС-а: Желим да Срби ходају уздигнуте главе

Агенције
Милорад Пуповац, лидер СДСС-а: Желим да Срби ходају уздигнуте главе

Загреб - Први на листи Самосталне демократске српске странке за европарламентарне изборе Милорад Пуповац је на представљању изборног програма устврдио да је питање положаја Срба у Хрватској питање од којег зависи европска будућност Хрватске.

Заједно са СДСС-овим кандидатима за посланике у Европском парламенту Пуповац је представио изборни програм, истакавши да је СДСС једина парламентарна мањинска странка на простору Хрватске која учествује на овим изборима.

Наводећи да се у јавности постављају питања о томе шта мањинска српска странка жели да постигне на ЕУ изборима, Пуповац је поручио да то питање завређују многе од 33 странке на листи, али не и СДСС.

Према његовим ријечима, СДСС жели да допринесе томе да Европа и Хрватска не страдају од ултранационализма и ултраклерикализма.

- Желимо Хрватску уздигнуте главе, желимо Европу уздигнуте главе и желимо Србе у Хрватској уздигнуте главе. То је наш програм - нагласио је он. 

Осврнуо се и на покушаје угрожавања права Срба у Хрватској казавши да је циљ СДСС-а да се бори против таквих настојања, те да стане у одбрану права мањина у Хрватској, али и у свим земљама ЕУ.

Упитан о начину финансирања предизборне кампање, Пуповац је казао да ће СДСС ускоро започети процес прикупљања донација.

Други на кандидатској листи, професор на загребачком Факултету политичких наука Дејан Јовић, рекао је да се од досадашњих хрватских посланика у ЕП није могло чути да су забринути за права мањина у Хрватској.

Сматра да није могуће бити Европљанином само у Бриселу или Стразбуру и тамо се залагати за једнак положај малих земаља ЕУ према великима.

- Мислимо да је та политика вјеродостојна само онда када се исти принцип поштује и код куће, када и унутар Хрватске има све више, а не све мање простора за афирмацију националне културе, идентитета и права мањинских заједница која им припадају - рекао је Јовић.

Изборни слоган

СДСС је у кампању ушао са изборним слоганом “Знате ли како је бити Србин у Хрватској”.

- То је питање које многи себи не постављају, за које многи мисле да не завређује никакву пажњу, питање од којег зависи обим слобода и нормалности у Хрватској, те европска природа Хрватске - казао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана