Мило Ђукановић - Монарх којег се народ заситио

Агенције
Мило Ђукановић - Монарх којег се народ заситио

Подгорица - Британски часопис “Економист” објавио је опширан текст под називом “Црногорски монарх - зашто је Мило Ђукановић лидер са најдужим стажом у Европи”, у којем је анализирана његова досадашња политичка каријера.

Према писању овог листа, остали европски лидери желе да знају која је тајна његовог успјеха, али он поручује да нема једноставног објашњења.

Посљедњих девет седмица на хиљаде људи је изашло на улице Подгорице тражећи Ђукановићеву оставку. Од јануара, Душко Кнежевић, некада близак пријатељ Ђукановића, објављује информације које ће, како се нада, оборити предсједника Црне Горе. Он је описао образац корупције у цијелој држави, па је чак пустио видео у којем се види како он лично даје нелегални допринос Ђукановићевој изборној кампањи.

Ђукановић је казао да је тај случај ријешен, али да је све друго што Кнежевић прича лаж. Међутим, како се истиче у тексту британског “Економиста”, афера око Душка Кнежевића и демонстрације опозиције уздрмали су Ђукановићеву власт, те је доведено у питање његово даље преживљавање.

Посљедње демонстрације показују да је много људи засићено Ђукановићем, пише “Економист”, поткрепљујући то и изјавом аналитичарке Далиборке Уљаревић да је посљедњих година дошло до промјене политичке атмосфере.

- Свако ко се усуди да критикује рад Владе ризикује да буде обиљежен као непријатељ државе од стране провладиних медија. Политичка атмосфера је отровна, а владајућа партија и њени савезници контролишу само 42 од 81 мјеста у парламенту - пише британски лист.

Када се даље наводи у овом тексту, тајкуни из Азербејџана, Русије, Малезије и УАЕ су купили имовину и развили луксузна приморска одмаралишта, али многи у земљи осјећају да се обогатила само мала група људи око Ђукановића, док остатак живи са малим примањима.

Аутор текста на крају наводи ријечи писца Сомерсета Мома, који је једном приликом француску ривијеру назвао “сунчаним мјестом за сумњиве људе”.

-Балансирање међу клановима

Између 1696. и 1918. године Црна Гора је имала седам лидера, који су у просјеку владали по 32 године. Једна од тајни њиховог успјеха је било добро балансирање између супротстављених кланова, пише “Економист”.

 Ово би се могло рећи и за Црну Гору - закључио је “Економист”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана