Месић: Рекао сам Геншеру “и Србија ће се купати у крви” VIDEO

RFE
Месић: Рекао сам Геншеру “и Србија ће се купати у крви” VIDEO

Праг - Опасно је ако не успијемо да зауставимо профашистичко дивљање и покушаје да се ревидира историја, каже Стјепан Месић у серијалу РСЕ “100 година Југославије”.

Посљедњи предсједник Предсједништва СФРЈ, између осталог говорио је о сусрету Слободана Милошевића и Фрање Туђмана у Карађорђеву 1991, али и о томе да је имао особу од повјерења која му је јављала информације о сједницима крњег Председништва СФРЈ.

Тако је знао и за одговор генерала Вељка Кадијевића на питање Слободана Милошевића зашто ЈНА не настави офанзиву ка Загребу након пада Вуковара.

Месић је, као предсједник Предсједништва СФРЈ, након рата у Словенији, отишао тајно у Њемачку на разговоре са шефом њене дипломатије Хансом Дитрихом Геншером.

“Ја сам му објаснио да ће рат у Словенији бити кратак, да ће бити крвав у Хрватској, да ће бити бруталан у Босни и Херцеговини, а да ће се на крају и Србија купати у крви. Он је мене мало гледао, па је на њемачком питао овог мог пријатеља Божу Димника: 'јел се он то шали или стварно мисли тако'“, истиче Месић који је касније у два мандата био предсједник Републике Хрватске.

Говорећи о Титу, Месић каже да то није била тоталитарна власт, већ ауторитарна. “Данас када се изједначавају сви тоталитаризми, онда се и Југославију која није била тоталитарна убраја у то, а то највише користе они који желе промијенити историју служећи се фалсификатима. Тито је сигурно највећа политичка личност нашег простора”, казаоје он.

На питање шта мисли о покушајима дијела политичке и интелектуалне елите у Хрватској да изједначе НДХ и Титову Југославију, Месић одговара да је “НДХ свакако злочиначки режим од првог дана”. “И ти злочини се нису разликовали осим што су били бруталнији од нацифашистичких. Хитлеров режим у Њемачкој је био индустрија смрти. Убијали су оне који су другачији. И код нас се догодио исти случај, дакле, прогонили су оне који су другачији: Јевреји, Роми, Срби и Хрвати који су другачије мислили. Дакле, све другачије је потпадало под тешке санкције тада успостављене квази државе, која није била ни хрватска, ни самостална, јер се ради од режиму којег је успоставио окупатор”, казао је он.

“Југославија није била тоталитарна творевина, већ ауторитарна држава. Независна Држава Хрватска је почела са злочинима и завршила са злочинима. У Хрватској је било преко 60 логора. Највећи логор је био у Јасеновцу, гдје су се убијали људи само зато што су другачији. Сада имате оне фалсификаторе који једноставно не признају историју”, истакао је Месић.

(РСЕ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана